Cannes-i sokkmozi kapta a fődíjat Szolnokon is

Cannes-i sokkmozi kapta a fődíjat Szolnokon is

Jelenet a Club Zero című filmből

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az idei Cannes-i Filmfesztivál egyik legnyugtalanítóbb filmje, a nemzetközi koprodukcióban készülő Club Zero kapta a szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál fődíját. Jessica Hausner rendezése a francia mustrán is viharos tetszést aratott, az egyik, különösen felkavaró jelenet látványosabb reakciókat váltott ki. Így történt Szolnokon is, ahol először vetítették Magyarországon a december végén a mozikba érkező alkotást.

Ahogy a látványtervezést középpontba állító ATAFF beharangozójában is írtuk, a Club Zero antihőse egy elsőre megnyerőnek tűnő, de valójában kifejezetten ördögi táplálkozástanár. Miss Novak az elején még sokak számára szimpatikusnak tetsző programot hirdet, és a tudatos táplálkozás fontosságát népszerűsíti a fiatalok körében. A divatos szólamok a húsevés környezetkárosító hatásáról, illetve a kapitalizmus kizsákmányoló természetéről viszont hamar oda vezetnek, hogy egyre jobban kontrollálná, mit ehetnek egyáltalán a diákjai. Hamarosan kiderül, a legmegfelelőbb szerinte az lenne, ha nem fogyasztanának semmit. A film, amelyről később részletesebben is írunk, szórakoztató fekete humorral kínál kényelmetlen társadalmi látleletet. Elsősorban pedig nem is feltétlenül az étkezési tudatosság kérdéseiről, sokkal inkább a felső-középosztálybeli elitrétegek manipulálhatóságáról, kihasználható jóemberkedéséről szól. És arról, hogy annyira szeretnének megfelelni a mindenféle népszerű elvárásoknak, hogy lelkes hittel utasítják el végül a józan ész legalapvetőbb támaszpontjait is.

A fesztivál kezdi kinőni a Tiszapart mozi kereteit – hangzott el a szombat esti díjátadón Demeter Éva részéről. A fesztiváligazgató beszámolt a különféle képzőművészeti és zenei rendezvényekről, illetve a festészet napjához kötődő eseményekről, amelyeket az ATAFF-fal is összefogva szerveztek. A Szolnoki Galériában, az egykori zsinagóga épületében tartott rendezvényen fellépett a Szolnoki Szimfonikus Zenekar is, előadva többek között a Hegedűs a háztetőn-ből. Szalay Ferenc fideszes polgármester szintén felszólalt, úgy fogalmazva: különösen illik ehhez a helyszínhez az említett szerzemény. A múlt hétvégén meg is emlékeztek arról, hogy békére van szükség, és hasonló terrorista támadások, mint amilyeneket a Hamász intézett Izrael ellen, nem fordulhatnának elő. Elmondása szerint ez részükről nem Izraelről és nem Palesztináról szólt, hanem a békéről: ha nincs béke, az ember nem tudja, merre induljon, bizonytalanná vágyik. A mai világ nem a dőzsölésről szól, de a kultúra, a közművelődés nem szenvedhet hiányt, és Szolnokon nem kérdés, hogy működjön a múzeum, a táncegyüttes, a könyvtár és a fesztivál – fogalmazott. Elhangzott továbbá, hogy Demeter Éva kiemelt szerepvállalásával készülnek az Európa Kulturális Fővárosa pályázat leadására.

Az idei ATAFF nemzetközi zsűrijében foglalt helyet Tóth Barnabás rendező, Gózon Francisco operatőr és Joseph Hodges látványtervező. (A 24 című sorozat látványtervezője, olyan filmek stábtagja, mint A remény rabjai vagy a Hook.) Gózonnal és Hodges-dzsal a későbbiekben interjút is közlünk, illetve Tóth Barnabás új rendezésével, a fesztiválon meglepetésfilmként levetített Mesterjátszmával is foglalkozunk majd.

A zsűri úgy indokolta a Club Zero első helyét: fontos és aktuális társadalmi témákat érint, a díszletek gazdagságán és ridegségén keresztül pedig kibontakozik a szereplők jellemrajza és viszonyrendszere. A fesztiválon jelen volt a film látványtervezője, Beck Rainford is.

Az európai filmes mezőny második helyezettje Prikler Mátyás filmje, a Hajdu Szabolcs főszereplésével készült Hatalom lett. A politikai játszmákról, korrupciós ügyekről szóló játékfilm a zsűri szerint a rendelkezésre álló forrásokat következetesen és kompromisszummentesen varázsolja vászonra, egységes és ízléses az összkép. Prikler szintén jelen volt a fesztiválon. A harmadik helyet az életrajzi Ingeborg Bachmann érdemelte ki eleganciájáért és kifinomult ízléséért, korhű hozzáállásáért. Külön dicséretet kapott az osztrák A nyár első hava látványtervezője, Enid Löser, aki szintén részt vett a szolnoki eseményen, de szombat estére sajnos hazautazott már.

Az európai játékfilmes mezőny alkotásairól a későbbiekben bővebben írunk majd.

Díjazottak:

Magyar filmek versenye

3. Peresztegi Hanna – Ki tanul kitől?
2.
Viplak Bence – Timelessness
1. 
Tóth Gergely – Felzárkózás

különdíjak

3. Králl Kevin – Ha egy kék lufi lennél
2. Kühnel Szabó Anita – Apád
1. Lerner Balázs, Balázs Gergely – A robot és a szakadék


Diákzsűri

legjobb film: Szelestey Bianka – Pragma

 

látványos tudomány és diákfilmes versenyprogram

 

Dicsérő oklevél: Danilo Stanimirović – 5/3/0

3. (megosztva): – Paula Wilczyńska – Gyökerek
– Palotás Adél – Lights

2.: Zupkó Krisztina és Biri Máté – Čhankú Lúta - Vörös út

1.: Ivády Tamás – Örökrész

 

látványos tudomány témájú filmek

 

dicsérő oklevél: Kubát Rita – Máté

3. (megosztva): – Jakub Vágner, Jakub Vomáčka – Mielőtt eltűnnek
– Michael Wech – Néma pandémia – Globális küzdelem az antibiotikum-rezisztencia ellen

2.: Chilton Flóra – My Back Story

1. (megosztva): – Dan Dinu – Vad Románia
– Voker Schlecht – A várakozás

 

Európai nagyjátékfilmek

 

Külön dicséret: A nyár első hava. Látványtervező: Enid Löser

3.: Ingeborg Bachmann – Utazás a sivatagba. Látványtervező: Su Erdt

2.: Hatalom. Látványtervező: Michal Lošonský, Nyitrai Anna

1.: Club Zero. Látványtervező: Beck Rainford