Elbocsátották az SZFE doktori iskolájának vezetőjét

Elbocsátották az SZFE doktori iskolájának vezetőjét

Áder János köztársasági elnök (j) a Színház-és Filmművészeti Egyetem Egyetem rektorává nevezi ki Rátóti Zoltán István egyetemi docenst (b2) a Sándor-palotában 2022. január 31-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Péntek délelőtt azonnal hatállyal menesztette Rátóti Zoltán rektor Karsai Györgyöt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának vezetőjét – tudta meg a Népszava.

Karsai a lap kérdésére elmondta, Rátóti korábban jelezte neki, hogy találkozni szeretne vele. Kérdezte, mivel készüljön, mire a rektor annyit válaszolt, erre nem kell készülni. Ezek után Rátóti Zoltán egy egyoldalú, indoklás nélküli felmondást adott át neki, amit nem írt alá. Karsai kérte, a rektor indokolja meg a döntését, mire beszámolója szerint Rátóti úgy válaszolt: „nem tartozom magyarázattal”.

A lap megkeresésére az SZFE is megerősítette a felmondást, de nem indokolta meg. Az SZFE szó szerint a következő választ adta:

„A Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora, mint a munkáltatói jogkör gyakorlója 2022. augusztus 26. napján megszünteti Karsai György professzor úr munkaviszonyát. Karsai György magyar klasszika-filológus, színháztörténész, irodalomtörténész, egyetemi tanár munkáját, melyet hosszú éveken át végzett Egyetemünkön. Karsai György 1996-tól antik színháztörténet tanárként, majd 2003-tól egyetemi tanárként oktatott Egyetemünkön, ahol később a Doktori Iskola vezetője lett. Egyetemünk vezetése további szakmai sikereket és jó egészséget kíván Karsai György professzor úrnak.”

A Népszava emlékeztet, hogy Rátóti Zoltán 2020 augusztusában – akkor még az SZFE frissen megválasztott kuratóriumi tagjaként – egy interjúban arról beszélt, hogy a kormány által kierőszakolt egyetemi „modellváltás” a lehetőségek bővülése, ami az intézmény autonómiáját féltők állításával szemben „nem egy fenyegető állapot sem a hallgatók, sem a tanárok felé”. Karsai György nyílt válaszlevelében többek között arra emlékeztette Rátótit, hogy Vidnyánszky és köre hívatlanul érkezett az SZFE-re.

Emlékezetes még, hogy 2020 szeptemberében Vidnyánszky Attila az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta a klasszika-filológusról: „Karsai Györgynek én nem fogom soha tudni elmagyarázni, hogy mi a nemzet, meg a haza, meg a kereszténység, mert alkalmatlana arra, hogy befogadja azt, amit én gondolok. A gondolkodása ebben a tekintetben kizárólagos és kirekesztő”. A Doktori Tanács akkor közleményben tiltakozott a Nemzeti Színház igazgatójának beszédmódja ellen.