Elhunyt Benkő László, az Omega együttes alapítója

Elhunyt Benkő László, az Omega együttes alapítója

Benkő László billentyűs, zeneszerző a Volt egyszer egy Ifipark koncertsorozat budapesti sajtótájékoztatóján 2018. június 5-én (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Megrendülve tudatjuk, hogy Benkő Laci, az Omega együttes alapítója, hosszas betegség után elhunyt – jelentette be a zenekar a Facebook-oldalán. Mint írják: „A magyar rockzene meghatározó alakját rajongók és tisztelők milliói gyászolják itthon és külföldön egyaránt. Hiábavalók a szavak, fájó a csend, döbbenten idézzük fel életművét, zenéjét, szeretetteljes mosolyát. Benkő Laci örökre velünk marad.”

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Benkő László 1943-ban született Szombathelyen. A Wikipédián is elérhető életrajza szerint tanulmányait azonban már a fővárosban kezdte el. Középiskolás korában kezdett zenélni, rövid ideig tagja volt a Benkó Dixieland Bandnek, majd a Próféta együttesben játszott, amely az Omega egyik elődjének tekinthető.

Benkő az 1962-től működő Omega első évtizedében Benkő szerepköre többször változott: kezdetben zongorán játszott, majd orgonán.1968-tól Presser Gábor személyében másik billentyűse lett az együttesnek, ekkor Benkő többféle hangszeren játszott: furulyán, trombitán, citerán, időnként zongorázott is az orgonán játszó Presser mellett. Presser távozása óta viszont kizárólag billentyűs hangszereken játszott, beleértve a szintetizátort, amit 1973-ban az Omega használt először Magyarországon.

Az Omega jelenlegi tagjai közül ő alkotott és játszott legtöbbet önállóan, illetve más produkciókban. Benkő 2009-től a szombathelyi Weöres Sándor Színház zenei vezetője volt. Három éve 2017-ben májrákkal diagnosztizálták, ám – akkor még azt írták – kitartó küzdelem után felépült, de a koncertezést ez idő alatt se hagyta abba.