Gazda Albert: Minden adott ahhoz, hogy az ország úgy táncoljon, ahogy Orbán Viktor fütyül

Gazda Albert: Minden adott ahhoz, hogy az ország úgy táncoljon, ahogy Orbán Viktor fütyül

Gazda Albert újságíró, író (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Érdemes lett volna az orosz barátaink felé jelezni, hogy nincs rendben, ha meghamisítják 1956-ot? Persze, de Orbán Viktor szempontjából ennek nincs jelentősége. A magyar miniszterelnök mindent arra tett fel, hogy Oroszország megnyeri ezt a háborút – mondta a Magyar Hang Kultúrtáj című műsorában Gazda Albert a nagy botrányt okozott orosz történelemkönyv apropóján. A Kárpátalján született író, újságíró szerint a magyar kormányfőnek nincs oka szakítani az eddigi külpolitikájával, hiszen az oroszok örülnek a kormány gesztusainak, az Orbánnal szemben kritikus európai politikusok pedig ettől nem fogják jobban bírálni őt. A Fidesz szavazók egy jelentős része ugyancsak az oroszok győzelmét várja, mert akkor végre megkapná a magáét az Ukrajnának drukkoló ellenzék, a szintén Ukrajnának drukkoló hanyatló Nyugat, „és akkor Amerikáról még nem is beszéltünk”.  Jelenleg minden adott ahhoz, hogy az ország úgy táncoljon, ahogy Orbán Viktor fütyül, és ezt nagyon nehéz kivédeni – mondta.

A 2011-től 2013-ig a „régi” Origo főszerkesztőjeként dolgozó Gazda egykori lapjáról elmondta, hogy olyan elvakult propagandával, mint amit a 2014-től fokozatosan kormányközelbe került hírportál terjeszt, még a putyini Oroszországban sem találkozhatunk. – Alternatív valóságot teremtenek, amelynek minimális kapcsolódási pontja van a világunkkal, és ez igazi bravúr – fogalmazott az újságíró, aki szerint azonban nem a fölülről kapott utasítások miatt jelentik be minden nap a harmadik világháború kitörését, és borítják be a képernyőt női mellekkel. – Nem hiszem, hogy Rogán kiadta a parancsot, hogy csöcs! Gazda Albert hangsúlyozta, hogy bár a magyar politikai retorika nyugatellenessége komoly hasonlóságokat mutat az orosz propagandáéval, de Magyarországon ennek nincs ideológiai alapja. – Orbán Viktort egy pragmatikus politikusnak tartom, aki arra megy, amerre a legtöbb szavazót sejti. Most úgy érzi, hogy az oroszok irányába van a legtöbb szavazó – fogalmazott az újságíró, aki szerint van még egy lényeges különbség a két ország között: az orosz propaganda nem annyira elvakult, mint a magyar. – Putyinnak nincs olyan Rogán Antalja, mint Orbán Viktornak.

A teljes interjút itt nézheti meg: