Messzire jutottunk a hiphop ötven évvel ezelőtti születése óta

Messzire jutottunk a hiphop ötven évvel ezelőtti születése óta

Kazetta DJ Kool Herc aláírásával (Fotó: Flickr/Richard Alexander Caraballo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A legtöbben feltehetően nem hallottak még Pavlos Füsszaszról. Valószínűleg hozzám sem jut el a Killah P. néven is ismert művész híre, ha nincs a tíz évvel ezelőtti, tragikus meggyilkolása. Az alig 34 éves antifasiszta zenészt a neonáci Arany Hajnal párt egyik tagja ölte meg. Görög nyelvű rapet sosem hallottam előtte, de azonnal megfogott a zene vadsága, ereje. Épp úgy, ahogy az Orties esetében is történt. Francia női rap? Komolyan lehet ez jó? Korábban én sem gondoltam volna. Ahogy talán azt sem, hogy a rapet még metállal és dzsesszel is lehet fantasztikusan keverni. Tavalyi egyik kedvenc albumom előadói, Danger Mouse és Black Thought már elektronikus triphopos elszállásokkal elegyítették tökéletesen.

Messzire jutottunk a hiphop ötven évvel ezelőtti születése óta. A fentebbi nevek ismeretlenül csengenek? A műfaj előfutárát is csak a rapkedvelők kisebb hányada ismerheti. Korábban én sem hallottam a jamaikai amerikai lemezlovasról, DJ Kool Hercről, aki 1973 augusztusában letette az alapokat az asztalra. Azt, hogy mindezt Bronxban hozta össze egy fekete művész, talán már többen meg merték volna tippelni. De ha a hip-hopról van szó, az emberek jó része inkább Tupacet, Snoop Doggot, 50 Centet, Dr. Drét, Puff Daddyt, Cooliót, esetleg a Public Enemyt említheti elsőként. Vagy hogy a kötelező fehér kivételt mondjuk, Eminemet. A magyarok Majkát, nyilván.

Ahány név, annyiféle hiphop-értelmezés, de az obligát nevek kifejezetten jól illenek egy felsorolásba. Több köti össze őket egymással, mint a műfaj aktuális leágazásaival, beszéljünk épp a snapről, a trapről, sőt, az emo rapről. Az elmúlt években a mindenféle Lil előtagú előadók váltak népszerűvé: Lil Peep, Lil Pump, Lil Xan. Még nálunk is megjelentek olyanok, mint Lil Frakk. Az életforma nem vált ma sem feltétlenül életbiztosítássá: Tupac után mostanság olyan fiatal halottjai vannak a műfajnak, mint Lil Peep, XXXTentacion vagy Juice Wrld. Mások nyilvános ámokfutásaikkal szórakoztatnak vagy épp botránkoztatnak meg többeket. (Kanye Westet említhetjük elsőként, aki ma már Ye művésznéven fut.)

Természetesen a hiphop fontos női alkotóiról sem feledkezhetünk meg, legyen szó épp Missy Elliottról, Nicki Minajról vagy Azelia Banksról. Aztán mindenkinek megvannak a maga underground kedvencei. A műfajban otthonosan mozgó fotós kollégánk például az NKS-re esküszik. Még többen ismerhetik az olyanokat, mint az Akkezdet Phiai, a Hősök, az Animal Cannibals, Sub Bass Monster vagy Ganxsta Zolee és a Kartell. Fontos kimaradók akadnak bőven. A közös mindannyiukban, hogy valószínűleg mind egész mást csináltak volna, ha nincs ötven éve a nagy előd, DJ Kool Herc.