Kalapács alá kerülnek David Gilmour gitárjai

Kalapács alá kerülnek David Gilmour gitárjai

David Gilmour és a Black Strat (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elárverezi gitárjait David Gilmour: a Pink Floyd frontembere összesen 120 hangszerétől válik meg, a bevételt jótékony célra fordítja. A gitárok a new york-i Christie’s aukciósháznál kerülnek kalapács alá június 20-án. Ám ezt megelőzően turnéra indul a kollekció: március 31-ig a Christie's londoni kiállítótermében, később pedig Los Angelesben és New Yorkban tekintheti meg bárki a hangszereket.

„Az árverésre bocsátott gitárok közül a legtöbb megajándékozott egy hangzással, ezért megtartottam őket. Sokat adtak nekem, de most eljött az ideje, hogy másnak szerezzenek örömet"

- mondta Gilmour az aukciósház rövidfilmjében. A zenész azt is elmondta, hogy sosem gyűjtési szándékkal vásárolta gitárjait, hanem mert új inspirációt keresett.

A gyűjtemény legkülönlegesebb darabjának Gilmour ikonikus fekete Fender Stratocastere számít: a hangszert 1969-ben gyártották és a zenekar első amerikai látogatásakor vásárolta a zenész azt követően, hogy az úton nyoma veszett a hangszerének. A “Black Strat” később a rocktörténet olyan meghatározó albumain hallható, mint a The Dark Side of the Moon, a Wish You Were Here, az Animals, vagy a The Wall. Gilmour ezt a hangszert használta legutóbbi szólóalbumain és turnéin is 2006-ban és 2016-ban. (A gitáron az évtizedek során egyébiránt számos átalakítás történt, ma már csak a test eredeti, az elektronika és a nyak többször is cserélve lett. Ezen változtatások általában nagyon zavarják a gyűjtőket, persze valószínűleg ez esetben mindez nem lesz probléma, hiszen a rocktörténet egyik meghatározó darabjáról van szó.) A hangszer becsült értéke 100 ezer és 150 ezer dollár - 28,3 millió és 42,5 millió forint - között van.

Szintén érdekes darab egy másik Fender Stratocaster, amelyet 1954-ben gyártottak 0001-es sorszámmal. A szakirodalom szerint nem a legelső ilyen típusú gitárról, hanem „csak” a legelső Strat-ok egyikéről van szó. Ugyanezzel a sorszámmal ellátott hangszereket kaptak ugyanis azok a konstruktőrök, zenészek, akik a legendás márka alapítójával, Leo Fender vezetésével részt vettek a máig legnépszerűbb elektromos girár – a Stratocaster – tervezésekor. Ennek a hangszernek az ára szintén 100 és 150 ezer dollár között van.

David Gilmour gyűjteményében ezek mellett vannak más ikonikus gyártók hangszerei is, köztük Gibsonok (például egy 1955-ös Les Paul Goldtop, amely a The Wall című albumon kapott fontos szerepet), Gretschek vagy az akusztikus gitárok csúcsának számító Martinok is. Ez utóbbi márka kiemelkedő darabja az a D-35-ös modell, amelyen többek között a Wish You Where Here című szerzemény is született.

Újabb nagy dobásra készül Roger Waters: The Wall a mexikói határon | Magyar Hang

Roger Waters, a Pink Floyd egykori frontembere és dalszerzője az Egyesült Államok és Mexikó határán, a tervezett falnál szeretné előadni a zenekar legendás The Wall című albumának dalait. A közismerten Turmp-ellenes brit zenész egy a Pink Floyd-dal kapcsolatos londoni kiállításon nyilatkozott az AFP hírügynökségnek.

Nem David Gilmour az első gitárhős, aki árverésre bocsájtja hangszereit. 2011-ben Eric Clapton összesen 75 gitárt és 55 erősítőt vert dobra gyűjteményéből. A 2,15 millió dolláros (424 millió forint) bevételt a Clapton által alapított drog- és alkoholelvonó központ, a Crossroads Centre kapta. A brit zenész 2004-ben árverezte el „Blackie" becenevű híres Fender Stratocasterét, szintén a Christie’s-nél. A hangszer 959 500 dollárért (akkori árfolyamon 189 millió forintért) kelt el, ezzel minden idők legdrágább árverésen értékesített gitárja lett.