Kikapcsolódás a négy fal között minden műfajban

Kikapcsolódás a négy fal között minden műfajban

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A rendkívüli járványügyi helyzetben az élő produkciók szerepét élő közvetítések vették át, ezek talán segítenek átvészelni a mostani időszakot. Összeszedtük, hogy milyen színházak, zenekarok közvetítik élőben ma és a hétvégén zárt ajtók mögött zajló előadásukat.

Komolyzenei pillanatok

A Budapesti Fesztiválzenekar zárt ajtók mögött játssza március 14-én délután fél háromtól, illetve fél négytől a Kakaókoncerteket, a Vasárnapi Kamarazene koncertet pedig március 15-én délután öt órától közvetíti élőben a zenekar honlapján, míg a MÁV Szimfonikus Zenekara Facebook-oldalán közvetíti március 15-ei műsorát.

„Van ebben a hangban valami mágikus, varázslatos. A lélek szólal meg általa és beszél hozzánk a zene nyelvén – mert Ali minden hanggal mond valamit. Nekünk? Nekünk is, de nemcsak. Párbeszédet folytat a zeneszerzővel, aki mindezt megálmodta” – így méltatta Batta András a Virtuózok komolyzenei tévés tehetségkutató első abszolút győztesét. Lugosi Dániel Ali első önálló, a Virtuózok Kamaraegyüttessel közös koncertjét március 23-án este fél nyolctól lehet követni a zenekar Facebook-oldalán, illetve a Virtuózok hivatalos Youtube-csatornáján. Az esten Mozart, Henryson, Feidman és Kovács Béla művei hangzanak el.

Március 24-én, kedden szintén este fél nyolctól a Budapest Music Centerből közvetítik Szent Efrém Férfikórus Zseni születik című műsorát Bartók Béla születésnapjához kapcsolódva az esemény Facebook-oldalán. Az est házigazdája Bősze Ádám, zenetörténész és műsorvezető, aki az elhangzó zenékhez kommentárokat fűz, történeteket mesél, valamint kordokumentumok, levelek idézésével teszi még teljesebbé a zenei élményt.

A március 14-i hétvégére a Müpa is regisztráció nélkül elérhetővé teszi a teljes online médiatárát. Újra át lehet élni az orosz virtuóz, Gyenyisz Macujev zongorakoncertjét, látni lehet Kocsis Zoltánt, amint Bartók legszebb műveit vezényli, hallhatják az operadíva Joyce DiDonato királynői áriáit, a jazzrajongók pedig Donny McCaslin, a Take 6 vagy akár Tommy Emmanuel koncertjei közül válogathatnak. A könnyűzenei produkciók közül újranézhetőek a Punnany Massif, a 30Y, az Irie Maffia vagy épp Akkezdet Phiai koncertjei, de újra látható a Szegedi Kortárs Balett minden évben telt házzal játszott Hattyúk tava előadása is. A koncertek mellett a Literárium sorozat estjei is elérhetőek a magyar kortárs irodalom legjavával.

Egy hónapra a berlini Filharmónia zenekara is ingyenessé tette az archívumát. Regisztráció után olyan karmesterek felvételeiből lehet válogatni, mint Simon Rattle, Kirill Petrenko, Claudio Abbado, Herbert von Karajan, illetve Fischer Iván, Fischer Ádám, Daniel Barenboim, Pierre Boulez, Sergiu Celibidache, Eötvös Péter és Valerij Gergijev.

Színházi előadások

A nemzeti ünnepen, március 15-én, vasárnap délután hét órától a Vígszínház élőben közvetíti a Facebook-oldalán Vecsei H. Miklós Kinek az ég alatt már senkije sincsen című előadását, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében.

Az Első Magyar Karantén-színház bemutató előadása Albert Camus A pestis című regényének monodráma változata lesz Hegedűs D. Géza tolmácsolásában, amit március 16-án, hétfőn este hét órától láthat a közönség a TRIP Hajó Facebook-oldalán, élő közvetítésben.

“Kezeket a csap alá, mossál gyorsan kezet,//ha erre nem figyelsz hip-hop megfizetsz.//Támad a vírus legyél hát résen,//nem lehetünk mi a beteg generation.” – Ez a „Vírus- rap” a Nézőművészeti Kft. 2014-ben bemutatott darabjából származik. Scherer Péteréket egy ápolónő kereste meg azzal az ötlettel, miért nem foglalkoznak az egész emberiséget érintő higiéniai problémával. Ma, amikor koronavírus-járvánnyal küzd az egész világ, kötelezővé vált ez az előadás. A veszélyhelyzet miatt a színházak most ugyan szünetelnek, de a március 23-án a Szkéné Facebook-oldalán látható lesz Scherer Péter rendezése Katona Lászlóval és Molnár Gusztávval.

Kiállítás a nappaliban

A Ludwig Múzeum kiállításai jelenleg nem látogathatók, de az intézmény online elérhetővé tette a Dead Web – The End című tárlat teljes anyagát képekkel és műleírásokkal együtt, mely elérhető a Ludwig honlapján. A Dead Web – The End című kiállításon megjelenő kanadai, svájci és magyar művészek munkái egy szintén a modern ember mindennapjait fenekestül felforgató helyzetre reflektálnak, arra, hogy mi történne abban az esetben, ha hirtelen összeomlana a világháló.

Program karantén idejére: egy napig ingyen elérhetők a Müpa koncertfelvételei | Magyar Hang

„Bár a szó szoros értelmében vett közös ünneplés a rendkívüli körülmények miatt ezúttal sajnos elmarad, kedves látogatóinknak mégsem kell lemondaniuk a Müpa-élményről. Március 14-én ugyanis mindenki számára megnyílik a Müpa digitális médiatára, ahol 80 HD-minőségű koncertfelvétel és több mint 40 irodalmi est felvétele tekinthető meg online, ezúttal regisztráció nélkül."