Lajos Tamás: Azt akarják, hogy kipucoljuk az SZFE-t a karhatalommal

Lajos Tamás: Azt akarják, hogy kipucoljuk az SZFE-t a  karhatalommal

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói 2020. szeptember elsején lezárják az egyetem épületét (Fotó: Magyar Hang/Paszicsnyek János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) ügyében tiltakozók azt akarják Lajos Tamás szerint, hogy karhatalommal pucolják ki az egyetemet. A kuratórium tagja erről a Mandinernek adott interjúban beszélt, rögtön megnyugtatva mindenkit, hogy nem fognak odamenni, nem lesz karhatalom, és semmilyen erőszakos fellépés az ügyben. – Ha úgy gondolják, hogy a végtelenségig húzzák, hát tegyék – jelentette ki az SZFE oktatói és hallgatói által el nem fogadott kuratórium tagja.

Az operatőr-producer a hét elején a Kossuth Rádióban már kifejtette, hogy szerinte csak egy hangos kisebbség generálja a vitát. – A hallgatók több mint 90 százaléka beiratkozott és aktiválta a félévét, az oktatók jelentős része bejelentette, hogy folytatja a munkát. Emellett vannak olyan oktatók is, akik nem szeretnének tovább tanítani az egyetemen – állította akkor a kuratóriumi tag, aki szerint már el is indult három-négy helyen az oktatás, és a blokád alatt lévő Vas utcában van a legkevesebb óra. – Már amennyire ezt blokádnak lehet nevezni, ezt a pár diákot, aki ott randalírozik – fogalmazott az operatőr.

Szerinte egyébként a kuratórium nem szól bele az oktatás kérdésébe, annyi a feladata, hogy minél jobb körülményeket teremtsen a munkához. Sztrájkolni szerinte egyébként a munkáltató ellen lehet, ők pedig nem munkáltatói az egyetemi oktatóknak, főleg nem a hallgatóknak.

Lajos Tamás azt is mondta a Mandinernek, hogy szerinte egy „agresszív politikai akció” zajlik, amit a „vak gyűlölet hajt”, és már rég nem az egyetemről vagy Vidnyánszky Attiláról szól.

A kuratórium javaslatára szeptember 29-én nevezték ki az SZFE új kancellárját, a volt katonatiszt Szarka Gábort. Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón azt mondta, Szarka a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen kitűnő munkát végzett eddig. A miniszter emellett bejelentette, hogy döntöttek az SZFE jövő évi költségvetési támogatásáról, és hárommilliárd forintban állapodtak meg. Ez több mint kétszerese az eddigi költségvetésnek, jegyezte meg Gulyás.