Gulyás Gergely: 3 milliárdos az SZFE jövő évi költségvetése

Gulyás Gergely: 3 milliárdos az SZFE jövő évi költségvetése

Tüntetés a színművészeti előtt (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen hárommilliárd forint lesz a színművészeti egyetem jövő évi költségvetése az intézményt vezető, Vidnyánszky Attila vezette kuratórium kérésére – jelentette be a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter részletezte is, hogy a pénzt mire szánják: 1,5 milliárdot a képzésre, 500 milliót infrastruktúra-fejlesztésre, 200 milliót bérrendezésre, de jut ebből a pénzből kampusz építésére, kampusz bérlésére és marad tartalék is.

A miniszter elmondása szerint ez az összeg kétszerese az intézmény eddigi költségvetésének.

Megismételte Gulyás Gergely azt is, hogy a kuratóriumi ügyéről van szó, a kormány feladata jelenleg az, hogy a pénzt biztosítsa az egyetem működőképességére.

A kormányinfón szóba került, hogy az éppen egy hónappal ezelőtt elfoglalt Vas utcai épület után blokád alá vették a hallgatók az SZFE Film- és Médiaintézetének Szentkirályi utcai épületét is. A miniszter erre annyit mondott, hogy „tudomásul veszik”, majd ismét arra hivatkozott, hogy a kuratóriumnak kell az oktatással foglalkozni. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a két fél minél előbb megegyezésre jut, akik pedig tanulni akarnak, azok tudnak majd.

Hetek óta zajlik a tiltakozás a színművészeti egyetemen, amiért az Országgyűlés fideszes többsége döntött a modellváltásról és a Vidnyánszky Attila vezette kuratóriumé lett az irányítás. Számos oktató már az első napokban felmondott, később távozott az intézmény szenátusa, több demonstráció is volt, a hallgatók blokád alá vonták a Vas utcai, csütörtök reggelre pedig a Szentkirályi utcai épületüket, a dolgozók pedig szintén csütörtöktől sztrájkba léptek. A kormány kommunikációja ugyanakkor változatlanul az, hogy nekik ezekbe a folyamatokba nincs beleszólásuk, a kuratóriumnak kell rendeznie az ügyet a hallgatókkal és az oktatókkal.