Mesterséges intelligencia segítségével készült animációt is vetítenek Kecskeméten

Mesterséges intelligencia segítségével készült animációt is vetítenek Kecskeméten

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több olyan filmet is vetítenek a szerdán kezdődő, 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (KAFF), melyeket múlt héten Annecyban díjaztak. De még olyan animációs mű is akad majd, melynek készítéséből mesterséges intelligencia is kivette a részét. Harminckét ország négyszázhúsz filmje közül válogattak az előzsűrik, az egészestés animációk vonatkozásában például Csákovics Lajos rendező, Elsässer Klaudia, a Pannonia Entertainment forgalmazó alapítója és Tóth László István animációs szakember.

Versenyben van az Annecyban a zsűri díjában részesülő Kojot négy lelke, ahogy Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta filmje, a francia mustrán szintén szereplő Műanyag égbolt. Láthatják az érdeklődők Benjamin Massoubre és Amandine Fredon közös munkáját, a tavaly Annecyban a legjobb film díját elnyerő A kis Nicolas – Eljött a boldogság ideje! című filmet is.

Szintén versenyben lesz az Európai Filmdíjas Kutyáknak és olaszoknak tilos! című francia-olasz-svájci animáció, melynek hőse átkel az Alpokon, hogy Franciaországban kezdjen új életet. Levetítik Kecskeméten Jean-Christophe Roger és Julien Chheng művét, az Ernest és Celestine: A dallamok útján című filmet, melyben a medve és egér visszatérnek Ernest szülővárosába. Ott viszont kénytelenek rádöbbenni, hogy időközben betiltották a zenét.

Lesz két portugál fim is, köztük Nuno Beato My Grandfather’s Demons című rendezése, melyben Rosa nagyapja halála után jön rá, hogy nem érzi otthon magát. A másik pedig José Miguel Ribeiro filmje, az angolai polgárháború valóságát megmutató Nayola. Szintén láthatják majd a nézők a hazai forgalmazásba is került izraeli animációt, a Hol van Anne Frank? című filmet.

Lesznek szokás szerint európai és magyar tévéspeciálok, sorozatepizódok – köztük a Cigánymesék, a Magyar Szentek vagy a Puskás Öcsi és barátai részei –, valamint magyar és külföldi rövidfilmek. Versenyben lesz a Cannes-ból Arany Pálmával hazatérő, illetve Annecy-ban is díjazott 27. Buda Flóra Anna rövidfilmje végül francia-magyar koprodukcióként kellett elkészüljön, miután itthon nem kapott támogatást.

A versenyprogramok mellett retrospektív válogatások is lesznek Kecskeméten, így vetítik majd a Macskafogót, a János vitézt, ahogy Ternovszky Béla vagy Horváth Mária egyes klasszikus munkáit is. Kiállításokkal, mesterkurzusokkal, workshopokkal és könyvbemutatókkal szintén készül a szervező Kecskemétfilm. Koncertek is lesznek, fellép majd a város főterén a Kaláka, ahogy a Bohém Ragtime Jazz Band is.