Magyar siker Cannes-ban: Arany Pálmát nyert Buda Flóra Anna

Magyar siker Cannes-ban: Arany Pálmát nyert Buda Flóra Anna

Buda Flóra Anna (jobbra) a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmával (Fotó: Facebook/Festival de Cannes, Kristy Sparow/Getty Images),

Fotó: Kristy Sparow

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Folytatódik a magyar animáció sikermenete, ezúttal Buda Flóra Anna győzelmével. Animációs munkája, a 27 az idei Cannes-i Filmfesztiválon nyerte el a legjobb rövidfilmnek járó elismerést. Emlékezetes, tavaly Turai Balázs rendezése, az Amok nyert az animációs filmek Oscar-gálájának tekintett Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon. Buda Flóra Anna egy másik filmje, az Entropia pedig a 69. Nemzetközi Berlini Filmfesztiválon részesült Teddy-díjban.

Korábbi, a magyar animáció helyzetéről szóló cikkünkben említést tettünk már Buda Flóra Anna versenybe kerüléséről. Akkor azt írtuk: „Évtizedek múlva is érdemes lesz elővenni mind a Ruben Brandt, a gyűjtőt, mind Az ember tragédiáját. (...) Számos rejtett gyöngyszem akad, melyek akár rangos díjat is kaphatnak, mint Turai Balázstól az Amok, mégsem jutnak el itthon elég emberhez. Az említett alkotó Kreif Zsuzsannával közös munkája, a Candide szintén az elmúlt évek egyik legjobbja. Érdemes aztán végigvenni Tóth LucaAndrasev NadjaWunder Judit, Glaser Eszter, Buda Flóra Anna, Hegyi OlivérDebreczeni Zsuzsanna vagy Bucsi Réka munkásságát is. Rengeteg alkotót kihagytunk így is az ígéretes fiatal tehetségek közül, akik a MOME és a METU egyetem képzésein fejlesztették tudásukat. Az említett Buda Flóra Annáról például nemrég derült ki, hogy 27 című animációs rövidfilmje versenyben lesz az idei Cannes-i Filmfesztiválon.”

Az Arany Pálmát elnyerő, tizenegy perces animációs filmben a Stork Natasa hangján megszólaló Alíz kénytelen szembenézni vele: átlépte a felnőttkor határát. A rendező korábban a Telexnek azt mesélte, már letett a cannes-i szereplésről, hirtelen viszont megszólalt a telefonja. „Éppen az adóbevallásunkat készítettük egy szintén bevándorló barátnőmmel, amikor a mobilom egy ismeretlen francia számot írt ki, és biztos voltam benne, hogy megint egy hülye cég akar rám sózni valamit. De egy férfihang azt mondta, hogy beválogatták a filmemet a cannes-i versenyprogramba” – fejtette ki. Buda Flóra Anna egyébként a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs rendező szakán végzett. Korábban olyan animációs rövidfilmjei voltak, mint az Akt, olaj, vászon vagy A nap, amikor az anyatermészet megütött. 

Buda Flóra Anna filmjét a jövő héten moziban is lehet látni a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon. A 27 ott lesz a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (KAFF) is. 

A legjobb filmért járó Arany Pálmát idén a Justine Triet rendezte Anatomie d'une chute vihette haza. A The Guardian kritikusa, Peter Bradshaw szerint kiváló tárgyalótermi drámáról van szó, és bár ő ugyan másnak adta volna a díjat, de a mélyen intelligens, érett film megérdemli az elismerést. A Nagydíjat ezúttal Jonathan Glazertől a The Zone of Interest kapta. Az alapregény írója a nemrég elhunyt brit szerző, Martin Amis. A történet középpontjában az auschwitzi táborparancsnok áll, aki látszólag boldog családi életet él, miközben a fal másik oldalán zajlik a népirtás. Bradshaw ennek kapcsán megjegyezte, némiképp nyugtalanította a film letisztult stílusa, és jobban tetszett neki Nemes Jeles László filmje, a Saul fia. De persze Glazer filmjét is figyelemreméltó munkának tartja. A rendezői díjat Tran Anh Hùng kapta a La passion de Dodin Bouffant-ért, a legjobb színész díját Koji Yakusho (Perfect Days), a legjobb színésznőét pedig Merve Dizdar (Kuru Otlar Üstüne) érdemelte ki. A Zsűri Díjával térhetett haza Aki Kaurismaki filmje, a Kuolleet Lehdet, míg a forgatókönyvéért Kore-eda Hirokazu filmjét, a Kaibutsut ismerték el.