Pataky Attila is egyenlő elbírálást kér a zenészeknek a kormánytól, Nagy Feró türelmes

Pataky Attila is egyenlő elbírálást kér a zenészeknek a kormánytól, Nagy Feró türelmes

Az Edda koncertje a Papp László a Papp László Sportarénában (Fotó: Zimon András)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre több zenész tiltakozik amiatt, hogy Palkovics László miniszter meglebegtette: lehet hogy augusztus 15. után sem lehet majd nagy koncerteket rendezni.

– Hiszem és remélem, hogy augusztus 15-e után mi is megkapjuk az esélyt az életben maradásra, mert itt már erről szól a dolog. Nemcsak mi, zenészek szeretnénk tenni a dolgunkat, hanem a minket körülvevő struktúrában dolgozók, a roadok, a műsorszervezők, a kiszolgálóegységek, akik eleve hónapról hónapra élnek. Mi már meghoztuk az áldozatot, kapjuk meg a lehetőséget az egyenlő elbírálásra – mondta a Blikknek a kormánnyal nyíltan szimpatizáló Pataky Attila, az Edda frontembere.

„Az elmúlt hónapokban egy dátumot lehetett fix támpontnak venni, ez augusztus 15-e, ahonnan talán visszatérhet a könnyűzene is a rendes kerékvágásba, lehetnek koncertek, fesztiválok, stb. A tegnapi sajtóértesülések szerint azonban hamarosan olyan döntés születhet, amely továbbra is korlátozza a nagyobb létszámú koncertek, rendezvények megtartását” – írta keddi Facebook-posztjában a Tankcsapda.

Szerintük amennyiben ez valóban így lesz, ezzel a zeneipar olyan mélypontra kerülhet, aminek a következményei beláthatatlanok. „Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet, hogy ez a szektor a járvány kezdete óta vegetál, nem csak a zenészek, hanem egy teljes szolgáltató ipar, háttéripar került perifériára, a technikusoktól, hangmérnököktől, szervezőktől, klub tulajdonosoktól kezdve a vendéglátó és hangtechnikai cégekig sorolhatnánk, hogy ki mindenki küzd jelenleg is a fennmaradásért, egy biztos, több tízezer emberről van most szó.”

Azt szeretnénk kérni, hogy induljon meg számunkra is a munka, különben visszafordíthatatlan károkat okoz több tízezer szakmabeli és azok családjai számára” – írták a Hooligans tagjai.

Más véleményt képvisel ugyanakkor Nagy Feró, a Beatrice frontembere. – A vírus még nem mondta, hogy lehet bulikat tartani, az ugyanis nem szűnt meg. Szerintem ez az egész korlátozás nem rólunk szól, hanem a közönségről, hiszen mi, zenészek izolálni tudjuk magunkat a színpadon, de mi van akkor, ha egy tízezres tömegben akár csak 100 fertőzött is bulizik? – nyilatkozta a Blikknek. Szerinte a környező országokban tapasztalható második hullám elég figyelmeztetés kell legyen ahhoz, hogy igenis még van baj, és amíg nincs vakcina a koronavírus ellen, maradhat a helyzet. – Én eleve úgy készültem, hogy idén már nem lesz koncertünk itthon, mert nem tehetjük meg a közönséggel, hogy veszélynek tesszük ki őket.

Pásztor Anna még a Palkovics-interjú előtt beszélt arról, hogy igazságtalannak tartja, hogy ma már futballmeccset lehet rendezni, koncertet viszont nem lehet tartani.

Kedden Majka kért egyenlő elbírálást Ne legyen kettős mérce! Indítsuk be a zeneipart is felvezetéssel közzétett Facebook-videójában. – Van, akinek szabad tömegrendezvényt szervezni, és van, akinek meg nem. Ez felháborító szerintem – mondta. hozzátette: nonszensz és gyomorforgató, hogy amíg egy focimeccsre beengednek 22 ezer embert, addig nem biztos, hogy az ő koncertjeiket meg lehet tartani.

Lovasi András Facebook-posztban írta meg, hogy a stúdióját almatárolásra használja. Felrótta, hogy nyilvános ígérgetésen kívül szinte semmilyen segítséget sem kaptak, de abban reménykedett az iparág, hogy augusztus 15. után végre fellélegezhet az iparág. „Úgy látszik, mégse nem jön... legalábbis Palkovics úr ezt lengette be, csütörtökön kiderül, addig is mindenki lázas c, d, e terveket készít, már aki nem fáradt bele” – írta

Hozzátette: „Mi a Fishing-es stábbal azt már kitaláltuk, hogy ha mást nem, egy nyitórendezvényt megcsinálunk. Mondjuk a 30Y focizik egyet a Vad Frutikkal. Mert azt lehet.” Ezzel is arra utalt, hogy focimeccsre korlátozás nélkül mehetnek a nézők.