Tiltakoznak a filmrendezők is a Mozgókép Fesztiválon történtek miatt

Tiltakoznak a filmrendezők is a Mozgókép Fesztiválon történtek miatt

Tősér Ádám rendező a Blokád címû film sajtóvetítése után tartott sajtótájékoztatón (MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tiltakozik a Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete a veszprémi Magyar Mozgókép Fesztiválon történtekkel szemben. A szervezet közleményében azt írta, határozottan elítéli az erőszak minden formáját, a vitás kérdéseket pedig kulturált formában kell rendezni. Ismert, a Blokádot rendező Tősér Ádám lökte fel, illetve fenyegette a Népszava kritikusát, Csákvári Gézát. Tősér utóbb arra hivatkozott, hogy Csákvári antiszemitának nevezte a Blokád egy jelenetét, ezzel megsértve a teljes stábot. A történtek miatt azért sajnálkozását fejezte ki, vasárnap pedig telefonon is bocsánatot kért Csákváritól. Viszont az Indexnek adott interjúban azért még propagandistának nevezte az újságírót, úgy fogalmazva, hogy „dobott egy Neymar-díjas alakítást”.

 A Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete úgy fogalmaz a hétfői bejegyzésében: „A Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete határozottan elítéli az erőszak minden formáját. A kritikákat minden alkotónak méltósággal kell elfogadnia, ha pedig úgy érzi, hogy a kritika keretein túlmutató, súlyos vádakkal illették, azt kulturált keretek között, az adott lapnak és újságírónak címezve, nyilvánosan nehezményezheti vagy kérheti ki magának egy válaszlevélben. Az agresszió semmilyen formája, a nézeteltérések tettlegességgé fajulása nem elfogadható sem a mi szakmánkban, sem semmilyen más közegben.” A szervezet 2019 márciusában alakult, az elnökség tagjai Fekete Ibolya, Hajdu Szabolcs, Kerékgyártó Yvonne és Ujj Mészáros Károly. Az elnök az a Kocsis Ágnes, aki a Népszava cikke szerint péntek éjjel, Szűcs Dóra rendezővel együtt, Csákvári Géza segítségére sietett.

A Népszava szombaton azt írta, a történtek miatt feljelentést tesz. 

Az esetről a Blikknek nyilatkozott a Blokád egyik szereplője, Csőre Gábor is. A színművész úgy fogalmazott: „Hogy bűn-e fellökni egy másik embert? Természetesen az, de vajon a verbális abúzus nem bűn-e, az, ha a valaki felelőtlenül ír le dolgokat, sértő, valótlan állítással minősíti egy másik ember többéves munkáját? Csákvári egy Facebook-poszt szintjére süllyedt ezekkel a mondataival, de Ádám, aki egyébként azóta bocsánatot kért, sem reagált jól. Persze, az is kérdés, hogyan védekezhetne másképpen?” Csőre mondataira ironikus bejegyzésben reagált Kovács Gellért filmkritikus: „Vagyis Csőre Gábor zavaros, de annál határozottabb elmélete szerint egy erős kritika ugyanolyan elvtelen fegyver, mint a fizikai erőszak. Magyarán Csákvári Géza ne csodálkozzon, ha Tősér Ádám meg akarta verni.”