Kádár Tamás: Megfektette a zeneipart a covid

Kádár Tamás: Megfektette a zeneipart a covid

A 2019-es Sziget üres nagyszínpada a fesztivál nyitása előtt rendezett sajtóbejáráskor (Fotó: Penke Bence/Ígéretes titánok)

Érdekes szezont tudhat maga mögött a fesztiválpiac: a hazai előadókat felvonultató, helyi közönségnek szóló rendezvények nagy érdeklődés mellett lezajlottak, míg a nagyobb nemzetközi fesztiválokat idén is agyonvágta a covid. A rendezvényszervezői ágazat súlyos véráldozatokat könyvelhet el, ám aki talpon maradt, már a 2022-es évre koncentrál. És optimista. Kádár Tamást, a Music Hungary Szövetség társelnökét, a Sziget Zrt. vezetőjét kérdeztük a zeneipar covid utáni állapotáról és a kilátásokról.

A tavalyi és idei év igencsak meggyötörte a hazai rendezvényszektort. Sok cég csődbe ment, míg akik tehették, más iparágban, például az építőiparban próbáltak túlélni, több-kevesebb sikerrel. A padlóról kell felállnia az ágazatnak, amiben szükség lenne az állam segítségére is, mivel a jegyárakat nem emelhetik a rendezvényszervezők a csillagos égig – mondta a Magyar Hangnak Kádár Tamás, a Music Hungary Szövetség társelnöke, a Sziget Zrt. vezetője. Mint kifejtette, nem támogatás, hanem az segítene az iparágon, ha a koncertek és fesztiválok belépőjegyeinek áfáját 5 százalékra csökkentené a kormány. Ezt szorgalmazzák a zeneipari szereplőket tömörítő Music Hungary Szövetséggel együtt, egyelőre nem sok eredménnyel.

• Miért lesz nehéz a szektornak a következő egy-két év is?
• Mi lesz a Sziget Fesztivállal?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!