A 436 valójában csak 225?

A 436 valójában csak 225?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hónapról hónapra közzéteszi a hivatalos átlagbéreket, amelyen az emberek többsége hónapról hónapra iszonyatosan felbosszantja magát, hiszen nagyon sok magyarnak jóval alacsonyabb a bére, mint a hivatalos statisztikai átlag. Megnéztük, mi okozhatja a személyes érzés és a hivatalos statisztika közötti jelentős különbséget.

A KSH által utoljára közzétett átlagbér-statisztika szerint a bruttó átlagbér 2021 júniusában 436 300 forint volt, amely nettója 290 200 forint. A jelentés első sorában „a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete” kifejezés szerepel, ám ez félrevezető, hiszen a részletes elemzésből kiderül, hogy a fenti érték csak a legalább öt főt foglalkoztató cégek, a költségvetési intézmények és nonprofit szervezetek adatait tartalmazza.

Grafikonunkat nagyobb méretben itt töltheti le.

Mint megtudtuk, elérhető az az adat is a KSH honlapján, amely – a hivatal ügyfélszolgálatának tájékoztatása szerint – valóban az összes foglalkoztatottra vonatkozó adatokat tartalmazza, de az nem szerepel a havonta közzétett jelentésben. Idén júniusban ez az érték bruttó 423 600, nettó 281 700 forint volt.

Mi még a probléma a statisztikákkal?
• Mit mond Mellár Tamás, a KSH korábbi elnöke?

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 10-én megjelent, 2021/37. számában olvashatja el (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!