Ha a maszkot a romló helyzet szimbólumának tekintjük, érthető a kormány ódzkodása

Ha a maszkot a romló helyzet szimbólumának tekintjük, érthető a kormány ódzkodása

Diákok maszkban egy amerikai iskolában (Fotó: Reuters)

A magyar kormány látványosan lemondott a maszkokról. Ez pedig hatalmas tévedés vagy inkább vétkes gondatlanság. Úgy indult a tanév, hogy az iskolákban nem kell senkinek sem maszkot viselnie, bár egyes egyetemek előírnak ilyen kötelezettséget. Az egészségügyi és szociális intézményeket kivéve eltűntek az országból a maszkok, pedig rengeteg vizsgálat bizonyítja, hogy az oltottak (bár rendszerint nem betegednek meg súlyosan) is terjeszthetik a delta-fertőzést, a maszkok pedig az új variáns ellen is hatékonyak. Persze, ha a maszkot a romló járványhelyzet szimbólumának tekintjük, akkor érthető az ódzkodás tőle.

A kaliforniai Marin megye egy meg nem nevezett általános iskolájában egy oltatlan tanító megfázásszerű tüneteket észlelt magán, ezért elment covidtesztet csináltatni, számol be az amerikai Betegség-ellenőrzési és -megelőzési Hivatal, a CDC. A pozitív eredményt két nappal később kapta készhez, de egészen addig bejárt tanítani az iskolába. Bár az intézményben akkor kötelező maszkviselés volt előírva mindenki számára, amíg zárt térben tartózkodik, a tanító ezt a rendelkezést megszegve időnként levette a maszkot, hogy hangosan olvasson fel az osztálynak. A következő napokban sorakozni kezdtek a covidos megbetegedések az iskolában, amelyek kiindulópontja a tanító volt.

• Milyen eredményt hozott az eddigi legnagyobb, véletlenszerűen kiválasztott résztvevőkkel végzett maszkviselési kísérlet?
• Mire jók a különféle maszkok?

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 10-én megjelent, 2021/37. számában olvashatja el (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!