Tényleg tehetetlenek vagyunk a tűzhányókkal szemben?

Tényleg tehetetlenek vagyunk a tűzhányókkal szemben?

A Cumbre Vieja tűzhányó kitörése a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén 2021. október 10-én hajnalban (Fotó: MTI/AP/Daniel Roca)

mag

A Kanári-szigetek egyik tagján, La Palmán kitört a Cumbre Vieja tűzhányó, ötven év óta először. Helyiek és turisták tízezreinek kellett menekülnie, és ez rendkívül nehéz helyzetbe hozza az idegenforgalomból élő, a covidot igencsak megszenvedő Kanári-szigeteket. Sok száz ház megsemmisült, az embereket újból bezárkózásra szólították fel az esetleges mérges gázok miatt. Tényleg tehetetlenek vagyunk a tűzhányókkal szemben?

A New York-i terrortámadások huszadik évfordulóján a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma lakói a saját otthonaikat fenyegető, közelgő katasztrófáról kaptak aggasztó híreket. Földrengésraj tört ki a Cumbre Vieja vulkáni mező mélyén, és a folyamatos rengések lassan közeledtek a felszínhez. A legerősebb rengések a Richter-skála szerint 3,5-ös értéket is elérték, de csöppet sem maguk a földrengések okozták a legnagyobb riadalmat. Hanem amit előre jeleztek.

Egy hét alatt több mint 22 ezer rengést regisztráltak, ezért sárga fokozatú vulkánfigyelmeztetést rendeltek el. Nyolc nappal az első rengések után, szeptember 19-én aztán bekövetkezett a kitörés a Tehénfejnek (Cabezza de Vaca) nevezett erdős területen. A Cumbre Vieja (amelynek neve régi csúcsot jelent) La Palma sziget déli kétharmadát foglalja el, de szó sincs arról, hogy a teljes hegy lángokban állna. Ez egy speciális tűzhányó, egy úgynevezett vulkáni mező, ahol mindig máshol nyílik fel a föld, és kezdődik kitörés, és ezzel mindig különböző helyen épül fel egy vulkáni kúp. Jelenleg ez a nyugati oldalban történt, ahol egy hasadék mentén tör fel és folyik ki (és cikkünk írásakor is folyamatosan áramlik) a láva a felszínre.

 

• Miért problémásak a kanári-szigeteki vulkánok?
• Milyen károkat okoz a kitörés?
• Meddig tarthat a jelenlegi katasztrófahelyzet?

A teljes cikket a Magyar Hang október 8-án megjelent, 2021/41. számában olvashatja el (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!