Újult erőre kapott egy veszélyes fenyegetés a világ kórházaiban

Újult erőre kapott egy veszélyes fenyegetés a világ kórházaiban

Festéssel kimutatott Mycobacterium tuberculosis (Forrás: Wikipedia)

Miközben a világ a covid ellen harcol, egy másik, sokkal hosszabb távú és potenciálisan még veszélyesebb fenyegetés újult erőre kapott a világ kórházaiban. Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) tanulmánya szerint az antibiotikum-rezisztens baktériumtörzsek a világjárványt meglovagolva még gyorsabban terjednek, és azzal fenyegetnek, hogy néhány éven belül haszontalanná válhatnak az antibiotikumok. És akkor visszatér a száz évvel ezelőtti világ, amikor egy elfertőződő seb bármikor megölhette az embert.

Amikor az új koronavírus lerohanta a világot 2020 tavaszán, hirtelen tömegek kerültek kórházba, sokan pedig a lélegeztetőgépekre kapcsolva küzdöttek az életükért. A hirtelen túlzsúfolttá váló kórházak hatalmas nyomás alá helyezték az egészségügyi ellátórendszert szerte a világon, ami alapvetően két következménnyel járt. Az akut terápiás kapacitások telítődése miatt az azonnali ellátást igénylő betegek sem mindig jutottak hozzá adott esetben az életben maradásukhoz szükséges kezeléshez, ami sokuk halálát okozta. Volt azonban egy másik hatás is, amely kevésbé látványos, de sokkal alattomosabb, a szakemberek „csendes világjárványnak” is nevezik: a kórházi eredetű fertőzések meredek emelkedése.

Bár azt gondolhatnánk, hogy a kórházakban olyannyira vigyáznak a sterilitásra, hogy a baktériumok nem képesek elterjedni, ennek sajnos az ellenkezője igaz. Az egymás közvetlen közelében lévő betegek, illetve a mindegyikükkel foglalkozó egészségügyi személyzet tökéletes melegágyat teremt a cirkuláló baktériumok számára.

 

• Mennyi idő kell egy baktériumnak, hogy rezisztenciát fejlesszen ki?
• Milyen esélyei vannak egy covidbetegnek, ha másodlagos baktériumfertőzés támadja meg?
• Hány idős és hány újszülött hal meg Amerikában és Indiában a multirezisztens baktériumok következtében?

A teljes cikket a Magyar Hang október 15-én megjelent, 2021/42. számában olvashatja el (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!