Előbb-utóbb felbukkan egy variáns, amely képes kicselezni az oltást

Előbb-utóbb felbukkan egy variáns, amely képes kicselezni az oltást

Albert Bourla, a Pfizer multinacionális gyógyszergyár vezérigazgatója (Fotó: MTI/EPA/AFP/John Thys)

Egyelőre minden eddig ismert koronavírus-mutáns ellen hatékonyak a nyugaton engedélyezett vakcinák. De előbb-utóbb biztosan felbukkan egy variáns, amely képes kicselezni az oltás biztosította védelmet. A vakcinagyártók már most készülnek erre az esetre. De hogyan lehet felkészülni egy ismeretlen kórokozóra?

Idén júniusban az Egyesült Királyságban, Cornwallban tartották a világ legfejlettebb országait tömörítő G7-csoport konferenciáját. A csúcstalálkozón jelentette be Joe Biden amerikai elnök, hogy az Egyesült Államok félmilliárd covidoltást adományoz a szegény országoknak. Biden mellett ott állt a sajtótájékoztatón Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója. Az amerikai gyógyszercég és a német BioNTech konzorciuma volt az első gyártó, amely elkészült tavaly a koronavírus elleni oltóanyaggal.

Bourla, ha már ott volt, tett egy ígéretet is: azt állította, hogy ha ne adj’ isten felbukkanna egy olyan vírusmutáns, amely ellen már nem jó a mostani oltás, akkor a Pfizer száz napon belül előállítja a frissített, már az új változatra optimalizált vakcinát. Korábban hasonló ígéretek a BioNTech igazgatójától, Ugur Sahintól is elhangoztak. Ő ezt a soha nem látott gyorsaságot azzal magyarázta, hogy a Pfizer- (és a Moderna-) oltások alapját képező mRNS-technológia olyan „nyílt végű” platform (hála Karikó Katalinnak), amely könnyen és a klasszikus vakcinafejlesztés üteméhez képest pillanatok alatt adaptálható bármely új víruscélponthoz.

• Hogyan készülnek a vakcinagyártók a veszélyes mutánsokra?
• Mennyire bonyolult új vakcinát szintetizálni?
• Honnan tudjuk, hogy új oltóanyagra van szükség?

A teljes cikket a Magyar Hang november 5-én megjelent 2021/45. számában találja (tartalomjegyzék itt), az Időgép történelmi mellékletben. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!
„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.