Jeszenszky Géza: Orbán hívei meggyőzhetetlenek

Jeszenszky Géza: Orbán hívei meggyőzhetetlenek

Jeszenszky Géza (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

A kormányfő választhatott, nemzetegyesítő miniszterelnök lesz, vagy abszolút hatalmat épít ki – ezt mondta a Magyar Hangnak 80. születésnapja alkalmából adott interjújában Jeszenszky Géza. A volt külügyminiszter, diplomata számára az orosz- és a Kína-barátság pedig végképp elfogadhatatlan.

Jeszenszky Gézát kérdeztük fiáról, Jeszenszky Zsoltról is, aki a kormányhoz hű Pesti Tv egyik oszlopos tagja. – Politikáról már nem tudok vele beszélni, mert meggyőzhetetlen, ahogyan az Orbán-hívőknek a nagy része is teljesen meggyőzhetetlen – fogalmazott róla édesapja.

Az egykori diplomatával beszélgettünk származásáról, a családjáról, élete fontosabb állomásairól, hogy mikor és hogyan ismerkedett meg Antall József miniszterelnökkel, és hogy mit tett az '56-os forradalom idején, tizenöt évesen. Kitérünk a Kádár-kor éveire, hogy mit csinált abban a két évben, míg nem vették fel az egyetemre. Részletesen megvitattuk a politikai tevékenységének fontosabb állomásait, és még az is kiderült, hogy nyolcvan évesen is hódol-e szenvedélyének, a sísportnak. A volt külügyminiszter elárulta azt is, hogy miképpen akarták beszervezni.

Ez az interjú a Magyar Hang hetilap 2021/45. számában (tartalomjegyzék itt) megjelent beszélgetés hosszabb, kibővített változata, olvassa el a Magyar Hang Pluszon!