Megállíthatja-e a járványt az oltás?

Megállíthatja-e a járványt az oltás?

Egészségügyi dolgozó egy lakót olt be a Pfizer–BioNTech koronavírus elleni vakcinájának első adagjával a fővárosi Kálvin János Református Idősek Otthonában 2021. január 31-én (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Cikkünk írása idején a napi covid esetszámok már újra meghaladták a tízezres határt, és stabilan több mint száz beteg hunyt el naponta. Sokakat meglepett, hogy a koronavírus-járvány negyedik hulláma – eddig legalábbis – semmivel sem visszafogottabb, mint egy évvel ezelőtt a második volt. Érthető volt az optimista várakozás, hiszen az emberek 60 százaléka mégis be van oltva. Mi történhetett? Az oltottak ugyanúgy terjesztik a vírust, mint az oltatlanok? Vége lesz ennek valaha?

Az a koronavírus-vakcinák hatékonyságát bizonyító klinikai vizsgálatokból nyilvánvaló volt, hogy az oltóanyagok jó hatékonysággal előzik meg a tünetes fertőzést, a súlyos megbetegedést és a halálozást pedig még nagyobb arányban kivédik. Ezeket az eseményeket viszonylag egyszerű mérni több tízezer kísérleti résztvevőnél is. Hiszen covidgyanú esetén a legtöbben (nagyon helyesen és felelősségteljes módon) tesztet csináltatnak, és pozitív eredmény esetén gyökeresen változtatnak viselkedésükön, hogy a környezetüket megvédjék.

A tünetmentes fertőzések, illetve a fertőzőképesség detektálása ilyen nagy, több tízezres elemszámnál sokkal problémásabb dolog.

• Az oltottak végülis fertőznek vagy sem?
• Van különbség az oltottak és az oltatlanok fertőzőképessége között?
• Hogyan változtatja meg a helyzetet a delta variáns?

A teljes cikket a Magyar Hang november 26-án megjelent 2021/48. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!