Gyilkos téveszme

Gyilkos téveszme

A koronavírus unortodox magyarázata egy interneten keringő képen (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Hétfőn koronavírus-betegségben elhunyt az 51 éves Csollány Szilveszter olimpiai bajnok tornász. Egy ország gyászolja őt, sportsikereit elevenítik fel. Egy körülményt azonban – bár mindenki tisztában van vele, aki megnézte Csollány Facebook-profilját – nem mer szinte senki említeni, a cikkekben legfeljebb egy-egy mondat utal erre. Csollány Szilveszter nagy valószínűséggel azért halt meg, mert elhitte az őrültek és-vagy gazemberek oltásokkal kapcsolatos hazugságait. A közvélemény csak az oltástagadó hírességek halálára figyel fel, de ki tudja, hány sorstársuk lehet a névtelen tömegben.

Újságíróként az ember időnként olyan témákkal szembesül, amikor mérlegelnie kell, hogy annak megírása, hiába teljesen megalapozott az információ, nem sérti-e úgy mások érzékenységét, hogy közben a mérleg másik serpenyőjében kisebb a közjó haszna. Tipikusan ilyen eset, amikor egy elhunyt ismert, és alapvetően szeretett ember jellemében, gondolkodásában, viselkedésében van megkérdőjelezhető, ellentmondásos részlet. A legtöbb lap ilyen esetekben nagyon óvatosan kezeli az elhunyt által vallott elítélendő eszméket, a múltjának nem sok büszkeségre okot adó pillanatait.

A covid-világjárvány eddig soha nem látott gyakorisággal veti fel ezt a nehezen feloldható kérdést. Hiszen az elhunyt híres emberekről esetenként kiderül, hogy nem oltatták be magukat, vagy szinte készakarva tették ki magukat a fertőzésnek, mert nem hittek a járványban, erősnek gondolták az immunrendszerüket, vagy elhitték az ezzel kapcsolatos hazugságokat.

• Lehet-e felelőst keresni Csollány Szilveszter halála után?
• Mennyire bonyolult az egész helyzet és miért nem lehet elintézni azzal, hogy az oltottak is kerülnek kórházba?
• Hányan lehetnek, akik az oltás elutasítása miatt haltak meg Magyarországon?

A teljes cikket a Magyar Hang január 28-án megjelent, 2022/5. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!