Mi lesz orosz kaviár nélkül?

Mi lesz orosz kaviár nélkül?

Egy doboz Petrossian kaviár (Forrás: Pixabay)

Az Európai Unió a múlt hónapban az Oroszország elleni ötödik szankciós csomag részeként megtiltotta az orosz vodka és kaviár – vagyis a két legikonikusabb orosz eredetű élelmiszer – behozatalát az unióba. Az Európai Bizottság álláspontja szerint ezek „jelentős bevételt termeltek Oroszország számára”, így nagyon rosszul érinti őket az importtilalom. A kaviár esetében a valóság azonban köszönőviszonyban sincs ezzel, hiszen az orosz kaviáripar árnyéka régi önmagának, a kínai termeléshez képest elhanyagolható a jelentősége.

Az amerikaiak bűntudat nélkül ehetnek kaviárt, mert az egyáltalán nem Oroszországból érkezik – írja címében a Forbes. Az amerikai orosz(nak tűnő) éttermek, például a manhattani Caviar Russe mindent megtesznek, hogy ezt megértessék a (nagyon gazdag) vendégekkel. Bár az étterem neve orosz kaviárt jelent, ez bizonyos szempontból megtévesztés, mert a valójában ukrán bevándorló hátterű tulajdonos Pancsernyikov család igazából kizárólag német kaviárt árul. Teszi ezt már évtizedek óta, tehát nem Ukrajna megtámadása miatt száműzték az eredeti kaviárt. A Pancsernyikov család ráadásul Herszonból, az oroszok által megszállt dél-ukrajnai városból származik, ahol most fognak rendkívül szabad népszavazást rendezni az Oroszországhoz való önkéntes csatlakozásról.

• Hogyan omlott össze az orosz kaviáripar?
• Akkor honnan van az „orosz” kaviár?
• Ki dominálja a kaviárpiacot?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1490 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Oroszország, kaviár