Túléli a válságot a tálib rezsim?

Túléli a válságot a tálib rezsim?

A kabuli Indira Ghandi Gyermekkórház alultápláltsági osztályán kezelnek egy gyermeket tavaly november 27-én (Fotó: Reuters/Adrien Vautier)

Továbbra sem kapják meg a tálibok azokat a pénzeszközöket, amelyeket még a múlt év augusztus közepén véghez vitt hatalomátvétel miatt zároltak külföldön. Mindennek következtében a közép-ázsiai országnak esélye sincs kikerülni abból a gazdasági szakadékból, amelybe az iszlám szélsőségesek taszították, és ami a most körvonalazódó élelmiszerválság miatt tovább mélyült. És bár a tálibok továbbra is tárgyalnak az Egyesült Államokkal a nyugaton elhelyezett pénzek felszabadításáról, Washington ezúttal rendkívül gyanakvó, mert attól tart, hogy fegyverkezésre fordítanák ezeket a forrásokat. De a tálibok sem sokkal konstruktívabbak: nem érik be a teljes összeg egy részével, mert úgy vélik, hogy az idő nekik dolgozik.

Afganisztánnak a tálib hatalomátvétel előtt hétmilliárd dolláros pénztartaléka volt az Egyesült Államokban, amit a kabuli jegybank az afgán afgáni, vagyis Afganisztán hivatalos pénzneme stabilitásának megőrzésére és a bankrendszer likviditásának biztosítására helyezett el külföldön. Amint a tálibok átvették a hatalmat, Washington azonnal zárolta ezt az összeget, majd a Nemzetközi Valutaalap is leállította az utalásokat Afganisztánba, mert nem látott garanciát arra, hogy a több százmillió dollárt a megállapodás szerint használja majd fel a tálib vezetés.

• Hogyan érinti a válság az afgán társadalmat?
• Hogyan szereznek pénzt a tálibok?
• Mégis érdemes életben tartani a tálib hatalmat?

A teljes cikket a Magyar Hang július 29-én megjelent, 2022/31. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!