A rakétarendszerek csatájává válhat az orosz–ukrán háború

A rakétarendszerek csatájává válhat az orosz–ukrán háború

HIMARS rakétákat szállítanak amerikai katonák július 25-én Észak-Karolinában (Fotó: Reuters/Andrew Craft)

Megérkezett az oroszok válasza az ukránoknak juttatott amerikai HIMARS rakétarendszerekre: Mikolajiv után Krasznojarszkban is bevetették a félelmetes Tornádó–Sz rakétarendszert, ami a legmodernebb orosz haditechnika csúcsterméke. Ez az orosz fejlesztés műhold alapú célkeresőrendszert használ, amivel még pontosabb találatra képes, mint amerikai „testvére”, a HIMARS. Arról nem is beszélve, hogy a 70 kilométer hatótávolságú rakétákkal felszerelt HIMARS-eknél – amelyek eddig valósággal remekeltek a harctéren, és óriási optimizmussal töltötték el az ukránokat – a Tornádók hatótávolsága a 120 kilométert is eléri. Így a szakértők arra számítanak, hogy az elkövetkezendő hetekben új fázisába lép az orosz–ukrán háború, amely betekintést nyújthat a jövő fegyveres konfliktusaiba is.

A precíziós fegyverek persze eddig is nagy szerepet játszottak az ukrajnai háborúban. Ilyenek voltak az oroszok részéről az Iszkander rakéták, amelyeket már a háború elején bevetettek. Ezeknek a rakétáknak 400-500 kilométeres hatótávolsága és képesek a röppályájuk módosítására. Az Iszkanderek ráadásul annyira pontosak, hogy 10 méteren belül van a céltévesztésük, arról nem is beszélve, hogy nagyjából 8000 kilométer per órás sebességükkel pillanatok alatt célba jutnak.

• Miért helyeződtek előtérbe a precíziós fegyverek?
• Ki áll jobban precíziós fegyverekből?
• Hozhatnak-e érdemi változást ezek az eszközük a háborúban?

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 5-én megjelent, 2022/32. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!