Megaáradásokat okozó vihar érheti el Kaliforniát

Megaáradásokat okozó vihar érheti el Kaliforniát

A Death Valley Nemzeti Park áradásai nyomán kialakuló hordalék- és sártenger (Fotó: National Park
Service)

Kalifornia az utóbbi években inkább a szörnyű aszályok és az ezek nyomán fellobbanó erdőtüzek miatt kerül be a katasztrófákkal foglalkozó hírekbe. A Csendes-óceán partján fekvő állam ráadásul törésvonalon fekszik, így a pusztító földrengések sem ritkák. De most egy új (pontosabban ritkán, de kiszámíthatóan ismétlődő) fenyegetés tűnt fel a látóhatáron: egy kutatás szerint egyre valószínűbb, hogy a szárazság átcsap a másik végletbe, és olyan „megaáradásokat” okozó vihar csap le Kaliforniára, ami egész völgyeket fog beltengerekké változtatni, és a világtörténelem legnagyobb anyagi károkat okozó katasztrófáját idézheti elő.

Persze, ezért is a klímaváltozás a felelős. A Science kiadói csoport egyik folyóiratában a kaliforniai vízgazdálkodási minisztérium két kutatója annak esélyét vizsgálja számítógépes modellek, illetve klimatikus adatok alapján, hogy mekkora esélye van egy minden eddiginél nagyobb áradásnak Kalifornia térségében. Az eredményeik szerint a klímaváltozás már most is duplájára növelte annak esélyét, hogy valahol a Csendes-óceán felett kialakul egy döbbenetesen nagy vihar, majd a légnedvességből erőt gyűjtve, az uralkodó lég áramlatok hatására az Egyesült Államok nyugati partjai felé indul, és lecsap a szárazföldre. Ennek esélye a megállíthatatlannak látszó felmelegedés gyorsulásával hamarosan olyannyira megnő, hogy már csak a mikor lesz a kérdés. A felmelegedő levegő több vizet képes páraként magában tartani, és azt a szárazföld fölé szállítani. Ezek az események nem is lesznek példátlanok, hiszen 1862-ben egyszer már történt hasonló, de azt a katasztrófát mára mindenki elfelejtette.

• Mekkora az esélye a pusztító árvíznek?
• Milyen károkat okozhat?
• Volt-e már hasonló a történelem során?

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 26-án megjelent, 2022/35. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: árvíz, Kalifornia