Fegyverbe öltözik a Balkán

Fegyverbe öltözik a Balkán

A NATO koszovói missziójában (KFOR) szolgáló magyar katonáka Novo Selo-i táborban 2021. december 13-án. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támaszpontot hoz létre Albániában az Egyesült Államok Európai Különleges Műveleti Parancsnoksága (SOCEUR) – jelentette be Edi Rama, Albánia miniszterelnöke január elején, ami után azonnal megkongatták a vészharangot Szerbiában a biztonságpolitikai elemzők. Míg ugyanis a stuttgarti székhelyű SOCEUR azzal indokolta a kommandós bázis kiépítését, hogy ennek köszönhetően nagyobb logisztikai rugalmasságra és könnyebb szállítási képességekre tehet szert a NATO a Balkánon, addig a szerbek szerint a támaszpont hibrid háború viselésére is alkalmas lesz. Mindeközben a szerbek sem ülnek ölbe tett kézzel: Belgrád két év után újra vásárol orosz fegyvereket.

Az albániai kommandós központról egyelőre nem sokat tudni. Így még az sem világos, hogy az amerikai különleges katonák milyen konkrét feladatokat teljesítenek majd a régióban.

Koszovóban egyébként az amerikai hadseregnek már van egy bázisa (ez a Bondsteel Camp), amely az országban állomásozó KFOR irányítása alatt áll. Európa legfiatalabb országában így már most 600 amerikai katona teljesít szolgálatot. Ezért aztán Belgrád számára még aggasztóbb, hogy Washington tovább erősítené katonai jelenlétét a térségben.

• Miért esett Albániára az amerikaiak választása?
• Mit terveznek a szerbek?
• Miként érintheti ez azokat, akik az amerikai–orosz versengésnek inkább csak mellékszereplői a térségben?

A teljes cikket a Magyar Hang január 21-én megjelent, 2022/4. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!