Nem lehet a végtelenségig emelni az árakat

Nem lehet a végtelenségig emelni az árakat

Új, a tojással és a burgonyával kiegészített, élelmiszerárstopról tájékoztató tábla a fővárosi Corvin Plazában található Príma üzletben 2022. november 14-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Hatezer forintba kerül egy kiló töpörtyű, ezek megőrültek! – hüledezik egy vásárló a Tescóban. – Majd rájuk fog rohadni minden, aminek irreális az ára – mondja, miközben visszateszi a kis dobozos tepertőt a polcra. Hamarosan itt a karácsony, úgyhogy tele vannak az áruházak parkolói, a pénztáros is arra panaszkodik, hogy szinte folyamatos a roham hétvégén. Most még költenek az emberek, a tepertő árát kifogásoló asszony kosarában is olyan „luxuscikkeket” látni, mint csokoládék, karácsonyi díszek, játékok és többféle szeszes ital. Ez utóbbi egy év alatt „mindössze” 19,4 százalékkal drágult, de mostanra akár kétszer annyiba kerülhetnek az olyan, eddig kifejezetten olcsónak számító ételek, mint a vajas zsömle, a sajtos-tejfölös vagy a tojásos tészta. Novemberben összességében is akkora – 22,5 százalékos – lett a magyar infláció, amilyet ebben az országban 1996 közepe óta nem láttunk, de ezen belül is 43,8 százalékos volt az élelmiszerek áremelkedése egy év alatt.

– Magyarország toronymagasan vezet az élelmiszerárak tekintetében. Ez fura egy olyan ország esetében, amely élelmiszert exportál – ezt a gondolatát már Pleschinger György, a jegybank (MNB) Monetáris Tanácsának tagja osztotta meg hallgatóságával a Károli Gáspár Református Egyetemen tartott Külgazdasági Konferencián.

• Miért vagyunk aranyérmesek az élelmiszerdrágulásban?
• Valóban kevesebbet vásárol a magyar, mint egy évvel korábban?
• Mit eredményez, hogy jövő áprilisig megmaradnak az élelmiszerársapkák?

A teljes cikket a Magyar Hang december 16-án megjelent, 2022/51. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!