Lattmann Tamás: A közbeszéd színvonala már értelmezhetetlen mélységben van

Lattmann Tamás: A közbeszéd színvonala már értelmezhetetlen mélységben van

Lattmann Tamás jogász 2015-ben (Fotó: MTI/Marjai János)

A közösségi hálókon folyó politikai vitákat olvasva, a közbeszédet hallva gyakran érezhetjük azt, hogy sokszor felnőtt emberek egészen gyerekesen gondolkodnak a politikáról, nem kellően fejlett a lényeglátásuk. Leragadnak a felszínes, látványos populizmusnál, és nem képesek összefüggésekben gondolkodni, mérlegelni és elemezni – a politikatudomány politikai infantilizmusnak nevezi ezt a jelenséget. Tényleg ennyire rossz a helyzet? Lattmann Tamás írása.

A politikai infantilizmus nem egyszerűen jelen van a magyar közvéleményben: hogy még rosszabb legyen a helyzet, valami olyan mértékű magabiztossággal párosul, ami szinte kizárja azt, hogy az emberek reális képet alkothassanak arról, ami eléjük kerül – és ez nem csupán a másik, de akár a saját oldaluk álláspontjaira is igaz. És mivel semmi nem tökéletes, mindenhol van mit kritizálni, a saját oldalon belül is gyilkos indulatok tudnak nagyon gyorsan kialakulni, amit szinte lehetetlen megnyugtató módon kezelni. Alapvetően mintha bármi egyfajta halálos bűn lenne, ami kimozdítja az embereket a kialakított kis buborékaikból – és meglepő mértékű agresszióval is reagálnak az ilyenekre.

Úgy gondolom, hogy ez világjelenség, ugyanakkor egyes társadalmakban az öröklött feszültségek, feldolgozatlan konfliktusok miatt a hatása jobban érvényesül.

• A modern média pedig általában nem missziót teljesít, hanem igényt elégít ki
•  Fontos, hogy az emberek rájöjjenek, hogy a mai modern világ gyors és könnyű információszerzést tesz lehetővé, amivel egyesek folyamatosan visszaélnek

A teljes cikket a Magyar Hang december 22-én megjelent karácsonyi dupla számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!