Papp Réka Kinga: A pofonok és a pofára esések országa

Papp Réka Kinga: A pofonok és a pofára esések országa

Papp Réka Kinga (Forrás: Papp Réka Kinga/Facebook)

A közösségi hálókon folyó politikai vitákat olvasva, a közbeszédet hallva gyakran érezhetjük azt, hogy sokszor felnőtt emberek egészen gyerekesen gondolkodnak a politikáról, nem kellően fejlett a lényeglátásuk. Leragadnak a felszínes, látványos populizmusnál, és nem képesek összefüggésekben gondolkodni, mérlegelni és elemezni – a politikatudomány politikai infantilizmusnak nevezi ezt a jelenséget. Tényleg ennyire rossz a helyzet? Papp Réka Kinga írása.

Nekünk, magyaroknak súlyosan deficites a politikai kultúránk, és ezen a világ összes tévéinterjúja és sopánkodása sem fog segíteni. A Nemzeti Alulműködés Rendszere meglévő problémákat használt fel és súlyosbított krízissé, így most egy teljesen új generációnak kell idejekorán felnőnie a feladathoz, amit a szüleik nem végeztek el. Én ezt nem infantilizmusnak, gyerekességnek, hanem traumatizált viselkedésnek látom. Ez egy olyan közösség betegsége, amely eddig nem tudta magát kiverekedni a társadalmi katasztrófák és politikai osztály árulásai állította csapdából. Ennek a közösségnek úgy kell most erővel is feldolgoznia ezeket a sérüléseket, hogy közben aktívan szociális katasztrófákat él meg.

Sokszor kapom a kérdést nemzetközi kollégáktól: miért ilyen passzívak a magyarok? Tényleg ennyire szeretjük Orbánt? Tényleg ilyen rasszisták, pitiánerek, dilettánsok vagyunk? A kérdésben rejlő sértést vissza szoktam utasítani. Ugyanakkor azt gondolom, súlyos gond van a magyar politikai kultúrával, amely nemhogy nem készíti fel az embert az önvédelemre és érdekérvényesítésre, de teljes intézményrendszereket épített fel arra, hogy ebben megakadályozzon bennünket. Van ezt súlyosbító történelmi örökségünk is, azonban ez nem kifogás, legfeljebb nyugtalanító magyarázat arra, hogyan keveredünk ebbe a kalamajkába.

• A mai magyar ellenzékben találunk hétpróbás gazembereket, de velük szemben tisztességes, kompetens vezetőket is
• Nem arról van szó, hogy mi magyarok ne volnánk alkalmasak a demokráciára

A teljes cikket a Magyar Hang december 22-én megjelent karácsonyi dupla számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!