Mutánsok közé dobott gyeplő

Mutánsok közé dobott gyeplő

Covidbetegek egy sanghaji kórházban 2023. január 3-án (Fotó: AFP via Europress/Hector Retamal)

Kína, ahonnan az egész covidpandémia kiindult, két-három év késleltetéssel az elkövetkező hónapokban kénytelen átélni mindazt a káoszt, katasztrófát és fájdalmat, amit a világ többi része 2020–2021-ben szenvedett el. Egyik napról a másikra feloldottak szinte minden járványügyi korlátozást, de – nem túl meglepő módon – az emberek a „felszabadulás” mellé dühöngő ragályt kaptak ajándékul. A baj pillanatában egyértelművé vált a diktatúra tehetetlensége és az ország egészségügyi felkészületlensége. Biztosan milliók fognak meghalni Kínában, de a többi ország is félhet, hogy az egymilliárd, semmiféle immunitással nem rendelkező emberben tomboló vírus milyen új variánsokat fejleszt ki 2023-ban.

Minden ünnepi szezonnak megvannak a maga divatajándékai. A 2022-es karácsony (amit egyre többen tartanak Kínában is, a nyugati szokásokat utánozva) és a 2023-as holdújév slágere a szupergazdagok körében egyértelműen a Paxlovid, vagyis a Pfizer covidellenes gyógyszere. A Paxlovid szinte az egyetlen olyan orvosság, amely bizonyítottan hatékony a már kialakult, enyhe vagy mérsékelt súlyosságú covid ellen, és ez az egyetlen olyan külföldi készítmény, amelyet Kínában is engedélyeztek.

• Hogyan reagál a kínai államhatalom a járványra?
• Mire jók a kínai oltások?
• Mi várható a milliárdnyi ember között terjedő vírus evolúciójától?

A teljes cikket a Magyar Hang január 6-án megjelent 2023/1 számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Kína, covid