Be lehet-e tiltani Amerika kedvenc sportját a durvasága miatt?

Be lehet-e tiltani Amerika kedvenc sportját a durvasága miatt?

Damar Hamlinnel elhajt a mentőautó, miközben csapattársai féltérden imádkoznak (Forrás: Wikipédia)

Damar Hamlin, a Buffalo Bills amerikaifutball-csapat játékosa január másodikán olyan súlyos sérülést szenvedett meccs közben, hogy azonnal megállt a szíve. Újraélesztették, javult az állapota, azóta haza is térhetett. Az eset kapcsán – ahogy ilyen esetben mindig – újra fellángoltak az amerikai futball veszélyességéről szóló viták. Vajon be lehet-e tiltani Amerika kedvenc sportját a durvasága miatt? Vagy – bár ezt talán maguknak sem vallják be – a rajongók éppen az erőszakossága miatt imádják az NFL-t, mint annak idején a gladiátorviadalokat?

A hétfő esti foci legalább annyira része az amerikai hagyományoknak, mint a július 4-ei tűzijáték vagy a hálaadási pulykasült. Az NFL (az amerikai nemzeti futball-liga) legtöbb meccsét csak az érintett államokban közvetítik, ahová a pályára lépő csapatok kötődnek, de minden fordulóból kiemelnek egy meccset, amit az összes többi meccstől elkülönítve, hétfő este közvetítenek az egész országban – ez a Monday Night Football (MNF). Az MNF nézettsége olyan hatalmas, hogy több történelmi eseményt (például John Lennon meggyilkolását) a műsor alatt jelentettek be, és azonnal megtudta az egész ország.

Január 2-án így nagyjából 20 millió ember láthatta Amerikában (és sok millió további rajongó világszerte), ahogy Damar Hamlin, a Buffalo Bills játékosa ütközik Tee Higginsszel, a Cincinnati Bengals elkapójával, majd pár másodperccel később összeesik. Mint kiderült, ahogy a másik játékos sisakja a mellkasának csapódott, megállt a szíve, így ott helyben defibrillálták, és újraélesztették, majd mentő jött a pályára, és kórházba szállították a pályára rohanó édesanyjával együtt. A játékosok a pályán sírtak, körben letérdeltek, és imádkoztak Hamlin életéért, majd a meccset felfüggesztették. Napokig lebegett kritikus állapotban élet és halál között, majd javulni kezdett. Levették a lélegeztetőgépről, és hazatérhetett otthonába. Bár nem ritkák a súlyos sérülések az NFL-ben, Hamlin életveszélyes balesete az egész országot nyugtalanítja.

• Mit okozhat az NFL életében Hamlin balesete?
• Tényleg olyan veszélyes sport az amerikai futball?
• Mi vár a játékosokra öreg(ebb) korukban?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: NFL, damar hamlin