Úgy tűnik, a földi ózonréteg hamarosan teljesen helyreáll

Úgy tűnik, a földi ózonréteg hamarosan teljesen helyreáll

Egykori ózonlyuk az Antarktisz felett (a két terület jelzi az alacsony ózonkoncentrációt) Fotó: NASA

Nem gyakori, hogy pozitív környezetvédelmi hírről számolhatunk be, arra pedig talán még nem is volt példa, hogy egy globális környezeti probléma sikeres emberi megoldásáról adhatunk hírt. Most azonban erről van szó, hiszen úgy tűnik, a földi ózonréteg hamarosan teljesen helyreáll, és az ózonlyuk eltűnik. Kár, hogy ezt a gondot egy jól meghatározható szennyezőanyag-csoport okozta, így kiküszöbölése is messze egyszerűbb volt, mint, mondjuk, a klímaváltozás megállítása. Ettől függetlenül örülnünk kell neki.

Az ENSZ minap közölt jelentése szerint az ózonréteg helyreállásának folyamata az utóbbi évek megakadása után újra felgyorsult, így várhatóan néhány évtizeden belül megint teljessé válik az ózonsűrűség szerte a világon. Már évtizedekkel ezelőtt felismerték, hogy az ózon pusztulását és így a Földet a legkárosabb ibolyántúli sugaraktól védő ózonréteg ritkulását az egykoron a hűtőgépekben, a szigetelőanyagokban és sok egyéb területen is széles körben alkalmazott fluor- vagy klórtartalmú halogénezett szénhidrogének (chlorofluorocarbonok, CFC-k) okozzák. Ezeket – a nemzetközi természetvédelmi kooperáció szép (és sajnos szinte példa nélküli sikerességű) példájaként – betiltották, csakhogy Kínában tovább folyt a gyártásuk és a kibocsátásuk, a kormányzat igen megengedő hozzáállása miatt.

• Hogyan sikerült helyreállítani az ózonréteget?
• Mi okozta az ózonlyukat?
• Milyen tanulságokkal szolgál mindez a klímaváltozás elleni harcban?

A teljes cikket a Magyar Hang január 20-án megjelent, 2023/3. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: ózonlyuk, ózonréteg