Raskó György: Ha véget ér a piactorzítás, a tejtermékek árai 15-20 százalékot is eshetnek

 Raskó György: Ha véget ér a piactorzítás, a tejtermékek árai 15-20 százalékot is eshetnek

Raskó György agrárközgazdász (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Az átlag magyar sajnos nem tudja, hogy az ötven százalék körüli élelmiszer-infláció a kormány gazdaságpolitikájának eredménye. Soha nem volt gazdasági intézkedés az élelmiszerárstop, kizárólag politikai döntésről beszélhetünk – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Raskó György.

Az agrárközgazdász szerint például a 2,8 százalékos tej ársapkájának eltörlésével az emberek visszatérnének a másfél százalékos zsírtartalmú tej vásárlására, így több tejzsír marad, az ebből készített termékek – mint a vaj vagy a sajt – ára pedig a kivezetést követő két-három héten belül esni kezdene. Úgy számolja, hogy a trappista sajt kilónkénti ára például ezer forinttal is csökkenhet.

Raskó György konkrét példákat is hozott az ársapkák káros hatásaira. Mint mondta, egy évi hárommilliárdos bevételű, hat üzlettel rendelkező dunántúli kisvállalkozó számításai szerint az ársapkák miatt májusban kétmillió, szeptemberben már hatmillió, decemberben pedig tízmillió forintos havi veszteséget szenvedett el. A beszerzési ár ugyanis egyre távolabb kerül a hatósági ártól. Csak az ársapkák miatt a hat bolt 48 millió forintot veszített. 

• Mennyivel nőhet az árstopos termékek ára, amikor a kormány kivezeti a hatósági árat?
• És mi történhet a többi tejtermékkel?
• 
Miért éri meg a háború sújtotta Ukrajnából ezer tonna szám csirkemellett szállítani Magyarországra?
• Mekkora veszteséget jelent a vidéki kisboltoknak az ársapka?
• Kell-e tartani attól, hogy a kormány kivezeti az országot az Európai Unióból?

A teljes cikket a Magyar Hang február 3-án megjelent, 2023/5. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!