Mesterséges nyüszítéssel

Mesterséges nyüszítéssel

Fotó: Unsplash

Ismerd meg önmagad – tanította Szókratész, mielőtt istentelenség vádjával halálra ítélték. A hatóságok minden korban biztosra mennek: a kíváncsi gondolatot jobb csírájában elfojtani, de a filozófus tanácsát feltehetően akkor is figyelmen kívül hagyjuk, ha nem issza ki a bürök főzetével teli kupát. Nincs erősebb hatalom az érdektelenségnél, így hiába élt tovább az önmegismerés erkölcsi parancsa, még mindig fogalmunk sincs róla, mi(lyene)k vagyunk valójában. Azt sem zárhatjuk ki persze, hogy az (ön)tudatlanság mégsem egészen a mi hibánk: talán éppen a létezés megragadhatatlan magjának örök titka tesz emberré bennünket. Hamarosan kiderül, mert a természetes intelligencia forrásának kutatása helyett pénzt, időt és energiát nem kímélve fejlesztjük a mesterséges intelligenciát (MI), amely kisvártatva választ adhat az emberiség nagy kérdésére.

Az MI az élet minden területén felbukkan: számol, elemez, vizsgál, regényt ír, fest és jövendőt mond. Működése ennek megfelelően sorra veti fel a súlyosabbnál súlyosabb kérdéseket, morális, egzisztenciális és szakrális tekintetben egyaránt. Ezek közül a legnyomasztóbb az együttélés lehetőségének végpontját kutatja: vajon mikor jön rá az MI, hogy ember nélkül is boldogul?

• Egy általunk létrehozott intelligencia előbb ismer meg bennünket, mint mi saját magunkat.
• Mi irányítjuk az MI-t?
• Mi ránk vár, ha a mesterséges intelligencia elkomorul, depresszióba esik?

A teljes cikket a
Magyar Hang február 10-én megjelent, 2023/6. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!