Mikor csökkenhet a lakossági gáz ára?

Mikor csökkenhet a lakossági gáz ára?

Gázvezetékek Szibériában 2019. május 21-én (Fotó: AFP via Europress/Alexander Nemenov)

 

Látványosan és trendszerűen csökken a földgáz nemzetközi piaci ára: a napokban a tavalyi 330 euró körüli rekordár 15 százalékára, 50 eurós szintre vagy az alá bukott a megawattóránkénti jegyzés a holland TTF gáztőzsdén. Joggal merül fel a kérdés, hogy a kormány mikor követi ezt a változást, és lesz-e ebből gázárcsökkenés a lakosság számára. Még Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is arra utalt a február 26-ai kormányinfón, hogy április 30-áig maradnak ugyan a jelenlegi árak, de utána újakat állapíthatnak meg attól függően, mennyiért tudja beszerezni hazánk az energiahordozót.

De miért kell április végéig várni, ha a földgáz világpiaci ára már december óta alacsonyabb annál, mint amennyit az átlag feletti fogyasztásért kell fizetni érte Magyarországon?

A szabályozás értelmében átlag alatt köbméterenként 102 forint, az afeletti részre pedig 752,5 forint a tarifa a háztartások számára. Ha a tőzsdei 50 eurós árat átszámoljuk a hazai rezsiszámlákon megszokott mértékegységekre, akkor köbméterenként még mindig körülbelül 200 forint jön ki, ami majdnem a duplája a rezsivédett árnak.

• De miért kell április végéig várni, ha a földgáz világpiaci ára már december óta alacsonyabb annál, mint amennyit az átlag feletti fogyasztásért kell fizetni érte Magyarországon?
• Vajon mennyivel csökkenhet a földgáz ára április után, ha egyáltalán csökkenni fog?
• Ott van-e még az oroszok kezében az Európát fenyegető földgázfegyver?

A teljes cikket a Magyar Hang március 3-án megjelent, 2023/9. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!
„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.