Mikor csökkenhet a lakossági gáz ára?

Mikor csökkenhet a lakossági gáz ára?

Gázvezetékek Szibériában 2019. május 21-én (Fotó: AFP via Europress/Alexander Nemenov)

 

Látványosan és trendszerűen csökken a földgáz nemzetközi piaci ára: a napokban a tavalyi 330 euró körüli rekordár 15 százalékára, 50 eurós szintre vagy az alá bukott a megawattóránkénti jegyzés a holland TTF gáztőzsdén. Joggal merül fel a kérdés, hogy a kormány mikor követi ezt a változást, és lesz-e ebből gázárcsökkenés a lakosság számára. Még Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is arra utalt a február 26-ai kormányinfón, hogy április 30-áig maradnak ugyan a jelenlegi árak, de utána újakat állapíthatnak meg attól függően, mennyiért tudja beszerezni hazánk az energiahordozót.

De miért kell április végéig várni, ha a földgáz világpiaci ára már december óta alacsonyabb annál, mint amennyit az átlag feletti fogyasztásért kell fizetni érte Magyarországon?

A szabályozás értelmében átlag alatt köbméterenként 102 forint, az afeletti részre pedig 752,5 forint a tarifa a háztartások számára. Ha a tőzsdei 50 eurós árat átszámoljuk a hazai rezsiszámlákon megszokott mértékegységekre, akkor köbméterenként még mindig körülbelül 200 forint jön ki, ami majdnem a duplája a rezsivédett árnak.

• De miért kell április végéig várni, ha a földgáz világpiaci ára már december óta alacsonyabb annál, mint amennyit az átlag feletti fogyasztásért kell fizetni érte Magyarországon?
• Vajon mennyivel csökkenhet a földgáz ára április után, ha egyáltalán csökkenni fog?
• Ott van-e még az oroszok kezében az Európát fenyegető földgázfegyver?

A teljes cikket a Magyar Hang március 3-án megjelent, 2023/9. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!