Rák elleni védőoltás – mi a valóság?

Rák elleni védőoltás – mi a valóság?

Emlőrákról készített mammográfiás felvétele (Fotó: Scientific Reports)

Szenzáció: megvan a rák elleni védőoltás – futott végig néhány nappal ezelőtt a sajtó tényekkel hadilábon álló részén. Nyilván nem ez a legártalmasabb hazugság, amit terjesztenek, de sok beteg emberben, akik próbálnak minden szalmaszálba kapaszkodni, olyan fals reményt ébreszt, ami után szörnyű lesz a csalódás. Nézzük hát, hogy mi az igazság a rák e heti gyógymódja mögött!

A hír alapja egy új rákellenes védőoltás, ami úgy tűnik, hogy egerekben eredményesen vértezi fel az immunrendszert az emlődaganatok (mellrák) bizonyos formái ellen, így a beoltott egerek állapota javult. Viszont emberben még nem bizonyított a hatásossága. Az utóbbi évtizedben rengeteg rákellenes védőoltást kezdtek fejleszteni, és sokuk el is jutott a klinikai vizsgálatok szakaszáig, vagyis állatmodellekben és/vagy sejttenyészetekben hatékonynak bizonyult. Ugyanakkor még nem létezik emberben is bizonyítottan hatékony terápiás rákellenes védőoltás. Itt fontos a terápiás jelző.

• Pontosan milyen lehetőségek vannak az újonnan kifejlesztett beavatkozásban?
• Milyen jövője lehet a rákellenes oltásoknak?
• Mely más cégek fejlesztenek ilyen kezeléseket?

A teljes cikket a Magyar Hang március 17-én megjelent, 2023/11. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: vakcina, mellrák