Tovább nő a betöltetlen háziorvosi praxisok száma

Tovább nő a betöltetlen háziorvosi praxisok száma

Orvosi rendelő a II. kerületben, az egykori MSZP-s pártiorda helyén (Forrás: Őrsi Gergely/Facebook)

Már a praxisok több mint 10 százaléka betöltetlen. A kormányzati reformtervekből csak az nem derül ki, mitől lesz több szakember a pályán. Csak a statisztikákon segíthet a körzetek összevonása, az orvoshiányon nem.

Tíz hónap leforgása alatt 7,5 százalékkal nőtt a tartósan betöltetlen házi- és gyermekorvosi praxisok száma az Országos Kórház Főigazgatóság (Okfő) nyilvántartása szerint. A július 1-jén frissített adatbázisban 652 betöltetlen álláshely szerepel, míg tavaly szeptemberben – ahogy arról akkor beszámoltunk – 607 volt ugyanez a szám. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nyilvántartása szerint országszerte 6350 háziorvosi körzet van, azaz ezek több mint tíz százalékában nincs állandó jelleggel orvos. Az üres praxisok száma Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legmagasabb, ott 72 körzetnek nincs orvosa. Pest megyében 51, Jász-Nagykun-Szolnokban 44, Békésben pedig 43 háziorvos hiányzik a rendszerből, míg Budapesten 56 praxis betöltetlen.

Az, hogy valahol nincs állandó háziorvos, még nem jelenti feltétlenül azt, hogy ott megszűnt az alapellátás. Hiszen a még praktizáló háziorvosok vállalnak helyettesítést – nemritkán ott, ahol épp a távozásuk miatt üresedett meg a praxis. A munkavégzés ezen formája ugyanis kedvezőbb, mert kevesebb adminisztratív kritériumnak és eljárásrendnek kell megfelelni, mint rendes praxis esetén.

• Átlagosan hány perc jut egy betegre a háziorvosnál?
• Hogyan hatott az új alapellátási ügyeleti rendszer bevezetése a praxisokra? 

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap július 14-én megjelent, 2023/28. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!