Támogatás nélkül nem megy a lakásvásárlás

Támogatás nélkül nem megy a lakásvásárlás

A babaváró támogatást népszerűsítő plakát Miskolcon 2019-ben (Fotó: MTI/Vajda János)

A városi csok jövő év eleji kivezetése ugyan egy kicsit feldobhatja az ingatlanok iránti keresletet, ám a bankok arra számítanak, hogy a lakáshitelek iránti igény továbbra is alacsony marad az év hátralévő részében. És ez jövőre sem változik jelentősen. A kormány már belengetett egy új lakástámogatási rendszert, de az valószínűleg szerényebb lesz a mostaninál.

Jelenleg a legkedvezőbb piaci lakáshiteleket is 9 százaléknál magasabb thm-mel (teljes hiteldíjmutató) kínálják a bankok. Egy 20 éves futamidejű, 20 millió forintos, az olcsóbbak közé tartozó lakáshitel törlesztő- részlete 180 ezer forint körül van, nem csoda hát, hogy az ingatlanvásárlást fontolgatók nem kapkodnak utánuk, inkább kivárnak, vagy megpróbálnak igénybe venni valamilyen támogatott hitelkonstrukciót.

A lapunknak nyilatkozó bankok szerint a kereslet csökkenése már tavaly elkezdődött, és bár nem lehet azt mondani, hogy egyáltalán nem tudnak hitelt kihelyezni, a pénzintézetek mindegyike kifejezetten alacsony lakossági igényről számolt be. Az OTP szakértői szerint a lakáshitelek kamata 2022 negyedik negyedévében tetőzött, ami jelentősen visszafogta a keresletet. A pénzintézet szerint a kamatok csökkenésével már látszanak az élénkülés jelei, de 2023-ban a lakáshitelpiac várhatóan a tavalyi fele körül alakulhat.

• Hogyan szűkíti a kormány a babaváró hitel jogosultjainak körét?
• Mit érdemes mérlegelni hitelfelvétel előtt?
• Hogyan alakulnak az ingatlanára a következő hónapokban?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap július 21-én megjelent, 2023/29. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!