Sokba fog kerülni az államnak a CT- és MR-vizsgálatok államosítása

Sokba fog kerülni az államnak a CT- és MR-vizsgálatok államosítása

Új CT-berendezés a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben (GOKVI) 2023. március 13-án (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Több tízmilliárd forintba kerülhet a magánszolgáltatók kiszorítása a közfinanszírozott képalkotó diagnosztikai vizsgálatok piacáról, ám a tervezett lépés mellett sem gazdasági, sem pedig hatékonysági érvek nem szólnak. Kérdés, hogy valójában kinek akar kedvezni a kormány.

A július elején elfogadott büdzsé alapján már látható, hogy 2024-ben is marad az általános forráshiány és ezzel együtt a strukturális problémák az egészségügyi ellátórendszerben: a területre 3220 milliárd forint jut, ami ugyan 420 milliárddal több, mint az idei évben, ugyanakkor – ahogy arra Varga Mihály pénzügyminiszter is felhívta a figyelmet – a többletből 200 milliárd a szakdolgozók béremelésének a fedezete. Tehát valójában üzemszerű működésre alig hét százalékkal nagyobb összeg áll majd rendelkezésre mint idén, ami még akkor is csak a szinten tartáshoz lenne elegendő, ha teljesülne a költségvetésben szereplő 6 százalékos inflációs prognózis. (Ilyenre az utóbbi években nem volt példa.)

Mindez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy ne lennének extra tíz- vagy százmilliárdok – ha nem is a forráshiány mérséklésére, hanem arra, hogy elfogadhatóan működő szakterületeket visszaállamosítsanak. Az egyik ilyen terület – ahogy arról néhány hónapja részletesen is írtunk, a laborvizsgálatokat érinti: egy tavaly novemberben született kormányhatározat szerint jövőre létrejön az állami egészségügyet kiszolgáló nemzeti laborhálózat, amely átveszi az állam által megbízott magánszolgáltatóktól a feladatkört. A Nemzeti Orvoslaboratóriumi Diagnosztikai Nonprofit Kft. felállítása és eszközökkel való ellátása szakértői becslések szerint több tízmilliárdos kiadást jelenthet.

A másik kiszemelt terület a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok elvégzése: a költségvetési törvény szerint 2024 novemberétől már csak az állami intézményekben lehet közfinanszírozott CT- és MR-vizsgálatokat végezni.

• Mióta működik a jelenlegi, magánszolgáltatókra is építő rendszer?
• A jelenlegi feltételek között működhet-e jobban a képalkotó diagnosztikai ellátás?
• Milyen megfontolások vezérelhetik a kormányt?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap július 28-án megjelent, 2023/30. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!