Orbán balkáni szövetségese átlépte a vörös vonalat

Orbán balkáni szövetségese átlépte a vörös vonalat

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Milorad Dodikot a Karmelita kolostorban 2022. október 13-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Brüsszel az arrogáns döntéseivel megosztja Boszniát – fakadt ki Milorad Dodik, a Bosznia felét kitevő Boszniai Szerb Köztársaság elnöke, miután az Európai Bizottság a bosnyák–horvát entitásnak, vagyis a Bosznia-hercegovinai Föderációnak ítélte a Bosznia számára infrastrukturális projektekre elkülönített 303 millió eurós támogatást. Az EU szerint a Dodikék által bejelentett projektek nem feleltek meg a kritériumoknak, ezért az elkülönített összeget a másik szövetségi egység kapta meg, ami rendkívül felháborította a Banja Luka-i vezetést. Szerintük Brüsszel álságos játékot űz velük, miközben a boszniai Szerb Köztársaságon áthaladó 5c autópálya egész Európa számára fontos lenne, erre fordították volna ugyanis a szóban forgó pénzt. Dodik és csapata ugyanakkor még nem adta fel a harcot: arra készülnek, hogy a szarajevói parlamentben és a boszniai elnökségben nemmel fognak szavazni a projektre, ha a forrásokból Banja Luka nem kap semmit.

A boszniai szerb vezetéssel szembeni nyugati aggodalmak nem most kezdődtek. Dodik pártja, a Független Szociáldemokraták Szövetsége (SNSD) ugyanis szoros szövetséget ápol a moszkvai vezetéssel, és ezen az ukrajnai orosz invázió megkezdése után sem lazítottak.

• Mivel dühítette fel Dodik a Nyugatot?
• Mi a forgatókönyv Dodik eltávolításáról?
• Hogyan próbál a Nyugat nyomást gyakorolni a boszniai szerbek vezérére?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!