Aki felfedezte Antal Imrét

Aki felfedezte Antal Imrét

Bagaméri, az elátkozott fagylaltos a Keménykalap és krumpliorr című alkotásból. Békésnek ehhez is volt köze (Fotó: Fortepan/Ráday Mihály)

Nehéz időnként eligazodnunk az ismert Békések között. A nagyszerű színésznővel, Békés Italával néhány éve, 93. születésnapjakor interjúztunk. Nővére, Békés Rita szintén színésznőként vált ismertté, de sajnos viszonylag fiatalon elhunyt. Testvérük, Békés András rendező, édesapjuk, Békés István pedig íróként szerzett nevet magának.

A száz éve, 1923. szeptember 19-én született Békés József viszont máshonnan érkezett. Gádoroson nőtt fel, tanulmányait pedig az újvidéki Keleti Kereskedelmi Főiskolán végezte. Alacsonyról küzdötte fel magát, pályáját még szekszárdi szövetkezeti ellenőrként kezdte. A Dunántúli Naplónál mindössze két évet töltött, majd az ötvenes években végig az Ikarusz karosszérialakatosaként, diszpécsereként dolgozott. Hogyan került egyszeriben a céghez? A Békés Megyei Napnak szűkszavúan magyarázta 2000-ben: „Máig csodálkozom, hogy nem okozott valami irtózatos törést. Csak a fiatalság energiája lehetett, ami átsegített. Hogy nem őrültem bele, hogy napok alatt kenyér és lakás nélküli lettem. Ötvenegy január elseje volt. Nem véletlen.”

• Hogyan vált Békés József egy sor műfaj úttörőjévé?
• Hogyan fedezte fel Antal Imrét?
• Miként írták le jól novellái a negyvenes-ötvenes évekbeli közállapotokat?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!