„A legrosszabb mindig elképzelhető”

„A legrosszabb mindig elképzelhető”

Mathias Énard francia író aláírja a vendégkönyvet a német elnökkel való találkozója előtt a berlini elnöki palotában 2019. szeptember 13-án (Fotó: AFP via Europress/John MacDougall)

Talán ideje felismernünk, hogy a háború az emberiség természetes állapota – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjúban Mathias Énard, aki Magyarországon is népszerű olyan műveivel, mint a Zóna, vagy a Mesélj nekik csatákról, királyokról és elefántokról. Elmondása szerint amikor a Zónát írta, tényleg hitt benne, hogy Európában ez nem történhet meg újra. Még az invázió előestéjén sem gondolta volna, hogy ez megeshet.

Az író élt a Közel-Keleten is, ám szerinte Szíriát szinte elfelejtettük, ami elég szomorú, mert sokat szenvedett a polgárháborútól, menekültek tömegei keltek útnak. Mostanra viszont teljesen lekerült a térképről az európai köztudatban. A következő könyvemet a Közel-Keletről is tervezi írni, Irak és Szíria középpontban lesznek.

A mesterséges intelligencia kérdése is szóba került, amelytől szerinte jelenleg nem kell félni. Főleg azért, mert egyelőre nem vádolhatjuk intelligenciával, inkább csak összekavar, egymás mellé tesz dolgokat. 

• Hogy érzi, visszaigazolta az orosz-ukrán háború mindazt, amiről korábban írt? 
• Valóban közel járhatunk egy újabb világháborúhoz?
• Hogyan élte meg a járványidőket?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!