Sarló-kalapács a Holdon

Sarló-kalapács a Holdon

Szovjet űrhajós a Holdon (Fotó: Apple TV)

Az Apple TV+ bemutatta For All Mankind című, alternatív valóságban játszódó űrhajós sorozata újabb évadát. A sorozat azzal kezdődik, hogy a szovjetek szállnak le először a Holdra, és az űrverseny soha nem ér véget. A For All Mankindot sokan a legjobb jelenlegi sci-fi sorozatnak tartják, mert a készítők a tökéletesség igényével alkottak meg minden részletet. Így a valóságból átemelt elemek és figurák olyan jól illenek a soha meg nem történt eseményekbe, hogy furcsán ismerősnek tűnik ez a kitalált világ.

Amikor A NASA 1973-ban felbocsátotta a Skylab űrállomást, a mi valóságunkban a pályára állás során leszakadt az űrállomás egyik napelemtáblája. A For All Mankindban Deke Slayton, az űrhajósiroda igazgatójának irodájában látható a Skylab fotója, amely szinte tökéletesen megegyezik a valós Skylab fotójával – csak máshogy állnak a felhők a háttérben lévő Földön, és a valóságban letört napelemtáblát kijavították a képen. Mert az alternatív valóságban nem tört le.

Ezt a nézők 99 százaléka soha nem venné észre (a cikk írója sem), de az űrkutatás megszállottjai az ilyesmitől elalélnak. Donald „Deke” Slayton egyébként valóságos figura, az első amerikai űrhajósprogramban kiválasztott asztronauták, „a Mercury-hetek” egyike volt, később pedig tényleg a NASA űrhajósirodájának igazgatója lett. De az ő sorsát is megváltoztatták: a valóságban Slayton 1993-ban hunyt el betegségben, a sorozatban viszont Buzz Aldrin helyett ő repült az Apollo–24-en (természetesen a valóságban nem létezett Apollo–24), és az űrben halt meg.

• Mi teszi a sorozatot a legjobb mostani sci-fivé?
• Mennyire reális ez az alternatív valóság?
• Akár így is történhetett volna majd?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/47. számában találja. Vegye meg november 30-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!