Bűnbakot keres maga helyett Erdogan

Bűnbakot keres maga helyett Erdogan

A török elnöki hivatal sajtóirodája által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török államfő (b) a földrengés miatt otthonuk elhagyására kényszerült emberek számára felállított sátorvárosban tesz látogatást a délkelet-törökországi Adiyamanban 2023. február 10-én (Fotó: MTI/EPA/Török elnöki hivatal sajtóirodája/Murat Cetinmuhurdar)

Már száznál is több építőipari kivitelezőt vettek őrizetbe a török hatóságok azok után, hogy az országban rengeteg emberéletet követelt a február 6-ai földrengés. A török kormány gőzerővel igyekszik felelősöket felmutatni, hiszen a választások közeledtével felerősödtek azok a hangok, amelyek szerint nem történt volna ennyi haláleset, ha a lakóépületeket a szabályoknak megfelelően húzták volna fel az elmúlt évtizedekben.

Hogy ki is a felelős azért, hogy az országban ennyi embert temettek maguk alá a rosszul megépített lakóházak, persze egyáltalán nem könnyű kérdés, a jelek szerint inkább rendszerhibáról beszélhetünk. Emlékezetes: az 1999-es izmiti földrengés után – amely 17 ezer emberéletet követelt – rengeteg kritika érte a török kormányt, ami nagyban hozzájárult az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) későbbi sikeréhez. Noha a tragédia után az építési szabályokat megszigorították, sőt földrengésadót is bevezettek, hogy újjáépítsék a romba dőlt várost, Erdoganék hatalomra kerülése után az események újabb fordulatot vettek. A kétezres évek elején nagyszabású infrastruktúra-fejlesztésbe kezdett a török kormány, amely már nemcsak új lakóházak felhúzását jelentette, hanem új repülőterek, kikötők, utak építését is, ami hatalmas összegeket emésztett fel.

• Hogyan szegték meg Törökországban az építési szabályokat?
• Kik a felelősök?
• Hogyan próbálják Erdoganék eltolni maguktól a felelősséget?

A teljes cikket a Magyar Hang február 24-én megjelent, 2023/8. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!