Magyar Péter és az orosz propaganda

Magyar Péter és az orosz propaganda

Magyar Péter a Kossuth téren tartott tüntetésén 2024. április 6-án (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Nagy lehet a gond az ellenzéki pártok körében. Mi sem jelzi ezt jobban, minthogy már attól remélik szavazóik visszaszerzését, hogy rásütik Magyar Péterre: „orosz propagandát terjesztett”. Erről értekezett Facebook-oldalán az LMP elnöke, Ungár Péter és a Momentum alelnöke, Tompos Márton is. Utóbbi rögtön lecsapott a pártalapító jogász állítására, hogy „az ukrán földek jelentős része már különböző nyugat-európai konszerneknél és oligarcháknál van, és egyébként amerikai befolyás alatt.” Tompos szerint ez nem igaz, ugyanis Ukrajna termőföldjének „mindössze” 10,4 százaléka van külföldi kézen. Sietett hozzátenni azt is, hogy az említett állítást az orosz propaganda terjeszti.

Meg még sok minden mást is terjeszt az orosz propaganda Ukrajna kapcsán. Jellemzően olyasmiket, amelyek a megtámadott ország számára kedvezőtlenek. Miután Ukrajna viszont az elfogadhatatlan, szégyenteljes orosz agresszió ellenére sem vált tökéletes állammá, természetesen lesznek olyan igaz állítások, amelyek nem kedvezőek számára. Mondjuk, a magyar kisebbséggel való bánásmódot illetően. Teljesen jogos volt az elmúlt években a nyelvtörvény visszásságaira felhívni a figyelmet. Természetesen a termőföldekre vonatkozó állítás lehet túlzó, ahogy lehet egyes részeiben igazság is. Még akár Magyarnak is igaza lehet, amikor Tompos bejegyzésre úgy reagál: „Hallott ön már strómanokról? Én igen. Dolgozott ön már agráriummal foglalkozó cégnél? Én igen. Vannak első kézből információi az ukrán földek felvásárlása kapcsán? Nekem igen”. Akár vitathatóak is ezek az értesülések. De ennek kapcsán úgy tenni, mintha Magyar Pétert behálózta volna az orosz propaganda? 

• Magyart bőven lehet kritizálni, de nem mindegy, hogyan és mi miatt 
• Miben hasonlít Tompos Márton és Toroczkai László eljárása?
• Kinek a véleménye áll közelebb az átlagválasztóéhoz?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap április 25-ig kapható 2024/16. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!