„A békének nincsenek meg a feltételei most”

„A békének nincsenek meg a feltételei most”

Még használható holmikat visznek el lakosok az előző napi orosz rakétatámadásban megsemmisült otthonukból a dél-ukrajnai Zaporizzsjában 2023. január elsején (Fotó: MTI/AP/Andrij Andrijenko)

A békének egyelőre nincs jele, de az elképzelhető lehet, hogy pár hónap múlva Oroszországban nagyobb lesz a tárgyalási hajlandóság – erről beszélt a Magyar Hangnak Bendarzsevszkij Anton. Az Oroszország-szakértő kitért arra is, a politikusok újévi nyilatkozatai kapcsán, hogy gyakran sajnos optimistábbak és pozitívabbak a kelleténél.

Volodimir Zelenszkij év eleji, bizakodóbb nyilatkozata akár reménnyel is tölthetik el azokat, akik korábban elhúzódó orosz-ukrán háborúra számítottak. Persze, mi számít elhúzódásnak? Tekintve, hogy a háborút még egy-két héttel a kirobbanása előtt is sokan irreálisnak tartották, majd többen villámhadviselést vártak, biztosra már semmit nem jelenthetünk ki.

Közel egy éve tart már a hadviselés, amit Vlagyimir Putyin elnök először különleges hadműveletnek nevezett, hogy aztán év közepén mozgósítást hirdessen. Az orosz elnök a korábbi háborús tapasztalatai alapján gyors sikerre számíthatott, az ukrán fél viszont nem adta meg magát, Volodimir Zelenszkij pedig azóta is a nyugatot sürgeti, hogy minél hatékonyabban támogassa az orosz agresszorral szembeni védekezést. A varsói Keleti Tanulmányok Központja novemberben már azt írta, az ukrán vezetés szerint 2023 végéig fog tartani a háború. A Válasz Online által közölt elemzés szerint a kiadások 43 százalékát a védelemre fordítanák, ehhez pedig jelentős nemzetközi segítségre számítanak. Ami eddig mind az anyagi és humanitárius segítséget, mind a fegyverszállítmányokat illetően jelentős volt, a következőkben pedig tovább emelkedhet. December elején az Európai Tanács megállapodott, hogy idén 18 milliárd eurónyi értékben az Európai Unió pénzügyi támogatást nyújt Ukrajnának. A Kijevnek nyújtott hitelekre tízéves türelmi idő fog vonatkozni.