A francia egérút

A francia egérút

Emmanuel Macron francia elnök (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt párizsi munkavacsorájuk előtt az Elysée Palotában 2023. december 7-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téves helyzetértékelés is nehezíti Orbán Viktor legyőzését. Sokszor hallhattuk a „magyar kormányfő nemzetközileg elszigetelődött” típusú kritikákat, amelyeket ellenzéki politikusok, nem kormányközeli szakértők fogalmaztak meg. Hihettük, hogy nemzetközi izolációt nem bír el egy ilyen relatíve kis ország, mint Magyarország – csakhogy a NER nem omlott össze. Valójában az Orbán-kormány sosem volt nemzetközileg elszigetelődve. Persze jónak nem volt minősíthető a kormányfő nemzetközi elfogadottsága nyugati politikustársai körében, Donald Trump 2020-as bukása után kifejezetten kemény évek köszöntöttek az országra (lásd például a Fidesznek az Európai Néppártból való kényszerű távozását, az uniós források nagy részének felfüggesztését). Mégis mindig akadt egy-egy olyan kormányfő, államfő, tartományi vezető még Nyugaton is, aki hajlandó volt együttműködni a magyar kormányfővel. Most éppen az Európai Unió egyik legfontosabb országának vezetője, Franciaország köztársasági elnöke játszik össze Orbánnal, immáron évek óta.

Igaz, ez a viszonyulás nem volt magától értetődő, ugyanis Emmanuel Macron 2017-ben megkezdett elnöksége elején kritikusan viszonyult Orbánhoz. A magyar ellenzéki nyilvánosságban megteremtődött a populistaellenes, liberális Macron-kép, amely könnyedén szembeállítható volt az illiberális, autoriter Orbánnal. A Momentum kezdetben lelkesen csatlakozott ehhez a Macron-narratívához, már csak azért is, mert a párt a két európai képviselőjével a 2019-es európai parlamenti választásokat követően éppen ahhoz a Renew Europe (Újítsuk meg Európát) képviselőcsoporthoz csatlakozott, amelynek megalakítását Macron maga is szorgalmazta. Csakhogy menet közben kiderült, hogy Macron és Orbán politikai-ideológiai különbségeik ellenére is tud együtt dolgozni. Mind a ketten ellenezték és segítettek megakadályozni Manfred Weber európai bizottsági elnökké megválasztását. Elkezdtek találkozgatni, és kiderült, emberileg jól ki tudnak jönni egymással.

• Mikor lépett szintet az Orbán–Macron-kapcsolat?
• Milyen rést talált meg Orbán?
• Milyen határai vannak ennek a „barátságnak” Macronnál?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap 2024/2. számában találja. Vegye meg január 18-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!