A kamatstop miatt nem fial a megtakarításunk?

A kamatstop miatt nem fial a megtakarításunk?

Hitelfelvételnél, hitelmoratóriumnál is sok múlik az apró betűs részeken (Forrás: Shutterstock)

 

Egyelőre nem tudni, a kormány meghosszabbítja-e az eredeti tervek szerint június végéig élő kamatstop rendelkezést, amely a tavaly október 27-ei szinten rögzíti a rövid kamatperiódusú lakáshitelek kamatait. Arról, hogy júliustól mi vár az adósokra, Orbán Viktor kormányfő nem tudott nyilatkozni a választásokat követő nemzetközi sajtótájékoztatóján, és a két héttel későbbi kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter sem tudott biztosat mondani.

A kérdés azért égető, mert a választásokat megelőző osztogatás – a 25 év alattiak adómentessége, a gyermekes családoknak visszajáró személyi jövedelemadó, illetve a teljes 13. havi nyugdíj – olyan mértékben fosztotta ki a költségvetést, hogy soha nem látott magasságba emelkedett az első negyedév végére a költségvetés hiánya, miközben folyamatosan gyorsul az infláció, ami részben éppen az osztogatások számlájára írható. A pénzromlás lassítására az egyetlen eszköz a kamatemelés, amellyel él is a jegybank, ennek hatására viszont emelkednek a hitelkamatok is, ebben az évben húsvét után már harmadik alkalommal.

• Mely adósok lesznek igazán bajban június után?
• Mennyivel nőhet a havi törlesztőrészlet a kamatstop kivezetését követően?
• Miért nem emelik a bankok a betéti kamatokat?

A teljes cikket a Magyar Hang április 29-én megjelent, 2022/18. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!