A kárpátaljai magyaroknak fájhat Orbán hintapolitikája

A kárpátaljai magyaroknak fájhat Orbán hintapolitikája

Háborús kivetítő Beregszászon (Fotó: Majláth Ronald/Magyar Hang)

Elöntötték a magyarellenes, gyűlölködő kommentek a közösségi oldalakat Ukrajnában az után, hogy a Fidesz április 3-án átütő győzelmet aratott a magyar választásokon. A dühödt hozzászólók elsősorban azt kifogásolták, hogy Orbán Viktor az ellenfelének nevezte az ukrán elnököt, de az sem nyerte el a nacionalista kommentelők tetszését, hogy a magyar kormányfő megköszönte a kárpátaljai magyarok támogatását. Olyanok is akadtak, akik kollaboránsnak és árulónak nevezték azokat a magyarokat, akik Kárpátaljáról segítették szavazatukkal a Fideszt.

Hasonlóan felfokozott érdeklődést és indulatokat tapasztaltunk sok ukrán részéről a választás előtti napokon Beregszászon, ahol mi is azonnal megkaptuk a kérdést, kire szavazunk vasárnap. Aggasztó volt látni, hogy a kárpátaljai magyarok központja március közepéhez képest – amikor utoljára ide látogattunk – mennyire megváltozott. Míg akkor csak elvétve lehetett katonákat látni a városban, addig most volt olyan nap, amikor tucatnyinál is több katonával és rendőrrel találkoztunk. Tanúi voltunk egy akciónak is, amikor az ukrán belbiztonságiak a rendőrséggel karöltve elfogtak egy helyi lakost, aki a hadköteleseknek segített illegálisan átlépni a határt oly módon, hogy igazolásokat hamisított, miszerint az illető katonai szolgálatra alkalmatlan.

• „Az ukrán hatóságok pontosan tudják, hogy a háború hónapjaiban ki hol volt, illetve mit csinált”

A teljes cikket a Magyar Hang április 8-án megjelent, 2022/15. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!